Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis i Katarzyna Jaszczyk – Górska przygotwały potrawy według zasad tej filozofii.Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
1. Wykwintny krem z kalarepki
O na gorącą patelnię wlać łyżkę gorącej wody
Z dodać łyżkę masła, najlepiej ghee, czyli sklarowanego albo oliwy
M 2 pokrojone w plasterki pory ( raczej białe części) i 1 cebulę zeszklić ( Z )
Z z 1 kg kalarepek odłożyć jedną, a pozostałe obrać i pokroić w cienkie półplasterki,
obrać i pokroić 1 duży ziemniak i dodać wszystko do porów
smażyć ok. 5 minut mieszając
M dodać szczyptę pieprzu
W wlać bulion ( ugotowany wcześniej ), posolić ( ok. 1 litr )
D kilka kropli cytryny
O szczyptę kurkumy i ew. uzupełnić gorącą wodą
Z odrobinę oliwy
M doprawić gałką muszkatołową
chwilę pogotować. Zmiksować.
W osobnym garnku zblanszować pokrojoną w słupki 1 kalarepkę i 2 marchewki.
Warzywa odcedzić i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i posypać szczypiorkiem.
2. Zupa jęczmienna z brukselką
O łyżka gorącej wody
Z oliwa
M pokrojona drobno cebula
W sól
D skórka z ¼ cytryny ( cienko skrojona bez białej warstwy ), pół pęczka natki
O kurkuma
Z kminek
M kasza jęczmienna, drobna
podsmażyć, dobrze wymieszać
M pieprz
W zalać bulionem i gotować na małym ogniu ponad ½ godziny
Jest sporo czasu na przygotowanie brukselki – zupa naprawdę zyskuje, gdy „ rozbierzemy” brukselkę na listki:-) Ale można też pokroić główki na plasterki czy ósemki.
D kilka listków natki
O brukselka – sporo i gotujemy jeszcze 15 minut aż brukselka i kasza będą miękkie
Zupę podawać posypana natką, można też podprażonymi piniami, ale i bez nich jest pyszna i bardzo pożywna!!
3. Zupa z czerwonej soczewicy
O zagotować wodę - ok. 3 l
Z dodać 1 szklankę soczewicy i zebrać pianę jak się zagotuje
Dodać starte: 3 marchewki, pietruszkę , kawałek selera naciowego
M pokrojony w paski por, liść laurowy, ziele angielskie
pogotować 20 minut
W sól, ew. dolać zimnej wody
D 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
O tymianek
Zdjąć z ognia i przykryć.
Z łyżka dobrej oliwy lub masła
Na talerzach posypać kolendrą lub natką.
UWAGA!
Przy gotowaniu strączkowych ważne jest przestrzeganie kilku zasad:
- namaczamy przed gotowaniem i wymieniamy wodę do gotowania ( w przypadku soczewicy namaczanie nie jest konieczne)
- do gotowania dodajemy niewielką ilość glonów – poprawiają smak i strawność
- używamy przypraw ułatwiających strawienie: koper, kminek, imbir, kolendra
- po zagotowaniu zdejmujemy na ok. 15 minut przykrywkę
- podczas gotowania soczewicy należy zbierać tworzącą się pianę
4. Zupa z kapustą na bazie bulionu
Bulion
O zagotować wodę w garnku ok. 3 litrowym
dodać rozmaryn
Z marchew, pietruszkę, kawałek selera, może być też dynia
M por lub cebula, liść laurowy, ziele angielskie,
W kawałek glonu kombu ( ok. 4 cm pasek )
gotować od 1 do 3 godzin
W posolić
Ugotowany bulion zaliczamy do przemiany Wody.
M pokrojoną w cienkie paski kapustę ( ½ większej główki )
W zalewamy bulionem i gotujemy ok.10 min do miękkości, możemy dosolić lub dodać sosu Tamari
D dodajemy 2 łyżki oliwy cytrynowej
O kurkumę
Z kminek zmielony
M posypujemy świeżą kolendrą
Uwaga!
Wywar z warzyw można gotować dłużej, 2-3 godziny i ugotować go poprzedniego dnia. Długo gotowany jest bardzo wzmacniający i dostarcza składników mineralnych. Buliony można przechowywać kilka dni w lodówce. Są one dobrą bazą do wielu zup lub samodzielnym daniem z dodatkiem makaronu, polenty lub zboża.
Zimą warzywa do bulionu można najpierw podsmażyć, żeby dodać więcej energii jang.
Bulion gotujemy z warzyw korzeniowych, przyprawy mogą być za każdym razem inne, można dodać kawałek glonu dla wzbogacenia w minerały, szczególnie wapń.
Po długim gotowaniu warzywa wyrzucamy, są bezwartośc
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"