Przepisy kulinarne

Kuchnia pięciu przemian

Dziś w "Dzień Dobry TVN" skosztowaliśmy kuchni według pięciu przemian, która wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zachowując równowagę energetyczną potraw w sposób naturalny wzmacnia nasz organizm zwiększając naszą odporność.

Kasza jaglana z jabłkami i imbirem

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
słodkie jabłko lub gruszka
2 łyżki wypłukanych rodzynek
Kilka suszonych moreli
Łyżka migdałów
cienki plasterek korzenia imbiru
szczypta cynamonu i kardamonu

Sposób przygotowania:
Upraż kaszę w garnku, następnie wypłucz gorącą wodą. Zalej czystą gorącą woda,  wrzuć pokrojone owoce i migdały. Następnie dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

Pasta z jabłek i cebuli

Składniki:
oliwa
1 cebula
sól
1 jabłko
pół płaskiej łyżeczki suszonego majeranku

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek oleju i po chwili wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie dodaj  sól i starte na grubej tarce jabłka.  Dodaj majeranek i duś przez kilka minut pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Lekko rozgnieć pastę widelcem.   Podawaj na ciepło z razowym pieczywem i naturalnym masłem.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
4-5 łyżek oliwy
1 cebula
Ząbek czosnku
Plasterek świeżego imbiru
Ok. 1 l wody
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
5-cmetrowy pasek kombu
Mały przecier pomidorowy
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Pół pora
1 plaska łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
Pól płaskiej łyżeczki kurkumy
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Kilka łyżek amarantusa

Sposób przygotowania:
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj kolendrę, starty czosnek i imbir oraz pokrojony por,   następnie sól, wodę, pokrojony w paski kombu i wypłukaną soczewicę, wlej przecier, gdy zacznie się gotować dodaj kozieradkę i kurkumę, potem amarantus, pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler i  ziemniaki pokrojone w kostkę. Na talerzu zupę posyp natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz świeżym pieprzem.

Sałata

Składniki:
garść rukoli
1 cukinia– pokrojona w plasterki
1 mały bakłażan pokrojony w plastry
zioła prowansalskie
kilka pieczarek pokrojonych na ćwiartki
1 cebula pokrojona na ćwiartki
Oliwa z oliwek
Słodka gruszka
SOS:
7 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
szczypta soli
3 łyżki stołowe octu balsamicznego
kilka listków świeżej bazylii lub rozmarynu
1-2 łyżki stołowe słodu jęczmiennego lub miodu

Przygotuj sos:
Do lekko rozgrzanego rondelka na małym ogniu, wlej oliwę, po chwili, wrzuć posiekany czosnek, (nie powinien się zarumienić), sól a następnie, ocet. Chwilę pogotuj i gdy ostygnie, dodaj pokrojoną bazylię lub rozmaryn i  słód lub miód.
Na blasze poukładaj pokrojone warzywa, bakłażana, cukinię, cebulę i pieczarki, polej oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku ok. pół godziny w temperaturze 175 stopni, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wymieszaj z sosem. Ma talerzu ułóż rukolę i warzywa, pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
0
0