Przepisy kulinarne

Kuchnia pełna tart

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciek Szaciłło przygotował przepyszne tarty na słodko i na słono: tartę z tofu, czarnymi oliwkami i papryką, surową tartę czekoladową, tartę orkiszową i tartę z babaganoush. Życzymy smacznego!

 

 

 

Bezglutenowa tarta z tofu, czarnymi oliwkami i papryką

Spód:
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki mąki jaglanej (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
łyżeczka soli
czubata łyżeczka curry w proszku
4 łyżki oliwy z oliwek

Masa:
2 łyżki oliwy z oliwek
czerwona papryka pokrojona w paski
pół szklanki czarnych oliwek przekrojonych na pół
kostka tofu
pół szklanki śmietanki 30%
łyżeczka oregano
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę i kaszę gotujemy razem, aż będą rozgotowane. Uważamy, aby nie dodać za dużej ilości wody. Po ugotowaniu przekładamy do miski, chwilę studzimy i dosypujemy mąkę jaglaną, sól, curry i wlewamy oliwę. Masę wykładamy na posmarowaną olejem formę do tarty i formujemy spód. Pieczemy w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem około 15-20 min.
Masa: Paprykę dusimy na oliwie z oliwek około 5 min. Dodajemy czarne oliwki i rozkruszone tofu, śmietankę, oregano oraz sól z pieprzem do smaku.
Masę wykładamy na podpieczoną tartę. Pieczemy jeszcze około 15 min.

Surowa tarta czekoladowa

Spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli

Masa:
4 banany
szklanka daktyli (najlepiej organiczne)
pół szklanki kakao
szczypta soli
płatki migdałów

Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym tak aby powstał granulat. Dodajemy rodzynki i kontynuujemy mielenie, aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy masą formując spód tarty.
Masa: wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Na spód tarty wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów.

Tarta orkiszowa

Spód:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
100 g masła
2 łyżki śmietany
2 szczypty soli

Masa:
pół szklanki czerwonej soczewicy
łyżka masła
1/2 łyżeczki tymianku
łyżka koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka oliwy
pół brokuła podzielonego na małe różyczki

Przygotowanie:
Mąkę orkiszową ucieramy z masłem. Dodajemy śmietanę i sól. Całość zagniatamy aż uzyskamy kulę ciasta (jeśli śmietany jest za mało dodajemy jeszcze trochę). Ciasta nie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 min. do lodówki.
Masa: czerwoną soczewicę gotujemy z wodą aż stanie się miękka i rozpadnie się (około 20 min.). Dodajemy tymianek, masło, koncentrat, sól i pieprz do smaku. Różyczki brokuła dusimy pod pokrywką z odrobiną wody i łyżką oliwy, około 5-7 min. Wykładamy formę ciastem. Pieczemy około 15 min. w 200 st. C z termoobiegiem. Wykładamy masę z soczewicy na podpieczony spód i układamy na niej brokuły. Zapiekamy około 20 min. Podajemy posypane świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Tarta z babaganoush i czarną soczewicą

Spód:
200 g pestek słonecznika
100 g suszonych pomidorów

Masa:
2 bakłażany
3 łyżki pasty tahini
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
poszatkowany pęczek natki pietruszki
pół szklanki ugotowanej, czarnej soczewicy
łyżka oliwy

Przygotowanie:
Pestki mielimy w robocie kuchennym do uzyskania granulatu. Dodajemy pokrojone, suszone pomidory i mielimy dalej aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Smarujemy formę do tarty olejem i wykładamy spód kruszonką.
Masa: bakłażany nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na około 30 min. Bakłażan powinien być miękki i lekko przypalony. Na sitko wyciągamy miąższ bakłażana i odsączamy go z płynu. Miąższ miksujemy z pozostałymi składnikami (oprócz natki pietruszki i soczewicy). Dodajemy natkę i masę wykładamy równomiernie na spód. Wierzch posypujemy ugotowaną czarną soczewicą zmieszaną z oliwą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0