Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jaka jest historia tego dania? Jak dobrze przygotować ryż do sushi i jakich składników możemy używać? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne rolki sushi zaprezentował Michał Kurek. Bloger kulinarny udowodnił, że zrobienie sushi w domu wcale nie jest trudne. Michał przygotował maki z łososiem i serkiem philadelphia, z paluszkami krabowymi, maki z pieczonym łososiem i śliwką.

Historia sushi

Historia sushi sięga co najmniej 718 roku, kiedy to w Japonii pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka o sushi w zbiorze praw zwanym "Yorituryo". Dziś ta potrawa podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. 

Zobacz też: Tamagoyaki, czyli japoński omlet zawijany – jak go przygotować? >>> 

Jak jeść sushi?

Tradycyjnie sushi je się palcami lub pałeczkami. Podaje się je w towarzystwie sosu sojowego, ostrego, japońskiego chrzanu - wasabi i marynowanego imbiru.

Zobacz też: Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami? >>> 

Gotowanie ryżu do sushi:

Składniki:

  • szklanka ryżu
    • 1¼ szklanki wody (ok. 300ml wody na 1 szklankę ryżu)
      • 8 łyżek octu ryżowego
        • 2-3 łyżki cukru
          • łyżeczka soli

            Przygotowanie:

            Ryż myjemy przelewając go kilkukrotnie wodą i mieszając ręką, aż woda nie będzie mętna. Przekładamy ryż do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, przykrywamy (od tego momentu nie zdejmujemy pokrywki) i gotujemy 10 minut na małym ogniu (aż ryż wchłonie wodę). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut (nadal nie odkrywamy). W międzyczasie przygotowujemy przyprawę do ryżu. Mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić możemy delikatnie podgrzać ocet. Przekładamy ryż do schłodzenia. W tym celu układamy go cienką warstwą 1-2cm na płaskiej powierzchni (najlepiej drewnianej), polewamy przyprawą i zostawiamy do wystudzenia

            Zobacz też: Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane? >>> 

            Krewetki w tempurze

            Składniki:

            • 100 g mąki ryżowej lub pszennej
              • 130 ml zimnej wody gazowanej
                • jajko
                  • krewetki (lub warzywa)
                    • głęboki olej do smażenia

                      Przygotowanie:

                      W misce delikatnie mieszamy mąkę, wodę i jajko. Krewetki zanurzamy w cieście. Smażymy je w bardzo rozgrzanym oleju aż tempura będzie miała złoty kolor.

                      Pozostałe składniki:

                      • 2 marchewki
                        • 1 avocado
                          • 1 cytryna
                            • 1 długi ogórek
                              • 400g łososia
                                • 1 opakowanie paluszków krabowych
                                  • 6 śliwek (opcjonalnie)
                                    • zwykły i czarny sezam

                                      Przygotowanie:

                                      Marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osłodzonej wodzie i kroimy wzdłuż w 5mm paski. Avocado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w 5mm paski. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, usuwamy miękką część z nasionami, a następnie kroimy wzdłuż w 5mm paski. Łososia kroimy w 5mm paski. Część łososia można upiec. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż w 5mm paski. Ze śliwek (o ile używamy) usuwamy pestki i kroimy w 5mm paski. Sezam prażymy na suchej patelni, uważamy, żeby go nie przypalić.

                                      Wege maki z ogórkiem, marchewką i avocado

                                      Składniki:

                                      • mata bambusowa
                                        • płaty nori
                                          • ryż
                                            • serek śmietankowy
                                              • wasabi
                                                • uprażone ziarna sezamu
                                                  • ogórek
                                                    • marchewka
                                                      • avocado

                                                        Przygotowanie:

                                                        Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry.Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku ogórka, marchewkę, avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

                                                        California roll z łososiem

                                                        Składniki:

                                                        • mata bambusowa
                                                          • płaty nori
                                                            • ryż
                                                              • łosoś
                                                                • serek śmietankowy
                                                                  • wasabi
                                                                    • uprażone ziarna sezamu
                                                                      • avocado
                                                                        • marchewka

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem a następnie odwracamy nori ryżem do dołu. Układamy na środku łososia, marchewkę i avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

                                                                          Maki z krewetką w tempurze

                                                                          Składniki:

                                                                          • mata bambusowa
                                                                            • płaty nori
                                                                              • ryż
                                                                                • krewetki w tempurze
                                                                                  • serek śmietankowy
                                                                                    • wasabi
                                                                                      • uprażone ziarna sezamu
                                                                                        • ogórek
                                                                                          • marchewka
                                                                                            • avocado
                                                                                              • majonez

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku krewetkę, ogórka, marchewkę, avocado. Smarujemy krewetkę majonezem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

                                                                                                Maki z paluszkiem krabowym

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • Mata bambusowa
                                                                                                  • płaty nori
                                                                                                    • ryż
                                                                                                      • serek śmietankowy
                                                                                                        • wasabi
                                                                                                          • uprażone ziarna sezamu
                                                                                                            • paluszki krabowe
                                                                                                              • ogórek
                                                                                                                • marchewka
                                                                                                                  • avocado
                                                                                                                    • szczypiorek

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku paluszki krabowe, ogórka, marchewkę i avocado. Posypujemy szczypiorkiem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

                                                                                                                      Maki z pieczonym łososiem i śliwką

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • mata bambusowa
                                                                                                                        • płaty nori
                                                                                                                          • ryż
                                                                                                                            • serek śmietankowy
                                                                                                                              • wasabi
                                                                                                                                • uprażone ziarna sezamu
                                                                                                                                  • pieczony łosoś
                                                                                                                                    • śliwka

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku łososia i śliwki. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

                                                                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości