Materiał promocyjny

Kuchnia pełna słodyczy

By nie dać się chandrze, warto skusić się na odrobinę słodyczy. W obłędnym słodkim menu znalazły się m.in.: tort makowy, korzenne tiramisu, kawowe semmifredo, babka drożdżowa z żurawiną i lukrem z passiflory. Smacznego!

Kawowe semifreddo

Składniki:

350 g serka ricotta

350 g mascarpone

1 łyżka rumu

1 laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki drobno zmielonej dobrej jakości kawy

dodatki:

gorące espresso

wiórki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W misce mieszamy delikatnie mascarpone z serkiem ricotta. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, rum, cukier puder i drobno zmieloną kawę. Masę wkładamy do okrągłych foremek i wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny. Przed podaniem każda foremkę wkładamy na chwilę do gorącej wody i wyjmujemy zamrożony deser. Polewamy odrobiną gorącego espresso i posypujemy wiórkami czekolady.

Ciasto ze Sieny

Składniki:

125 g obranych migdałów

125 g orzechów laskowych

60 g suszonych moreli

60 g rodzynek

3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

60 g gorzkiej ciemnej czekolady

½ szklanki miodu

cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania

Przygotowanie:

Migdały i orzechy laskowe pieczemy w piekarniku około 7 minut w temp 200 stopni. Szatkujemy na grube kawałki i mieszamy z poszatkowanymi morelami. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, mąkę pszenną, kakao, cynamon, roztopioną gorzką czekoladę i miód. Całość rozkładamy w tortownicy na warstwie papieru do pieczenia formując cienką warstwę ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni około 30 minut bez termoobiegu.

Rogaliki z malinami

Składniki:

1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka mąki pszennej

100 g masła

10 g drożdży

30 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

1/3 szklanki śmietany

mąka do podsypywania

nadzienie:

250 g mrożonych malin

40 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

1 szklanka mleka

½ laski wanilii

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

10 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

Przygotowanie:

Mąkę krupczatkę i pszenną szatkujemy z masłem. Dodajemy utarte drożdże z łyżką cukru i wsypujemy resztę cukru. Całość wyrabiamy dodając śmietanę. Kulkę ciasta wstawiamy do lodówki na ½ godziny. Maliny dusimy z cukrem, aż uzyskamy konsystencję dżemu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z ¼ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z ziarenkami z przekrojonej laski wanilii i łyżką cukru trzcinowego. Mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnym mleku wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Ciasto rozwałkowujemy tak, jak okrągłą pizzę i dzielimy na trójkątne kawałki. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę budyniu i odrobinę dżemu malinowego. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rogalik. Pieczemy w temp 190 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowy kolor.

Tarta na francuskim cieście z migdałami i gruszkami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

5 gruszek

masa migdałowa:

1 szklanka mielonych migdałów

½ szklanki mąki

50 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

1 czubata łyżka mąki sojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g stopionego masła

200 g śmietany 18%

½ laski wanilii

Przygotowanie: Wszystkie składniki masy migdałowej łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na prostokącie z ciasta francuskiego. Zostawiamy 2 cm z każdej strony bez masy migdałowej. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki i układamy na posmarowane masą migdałową ciasto. Całość pieczemy w temp 220 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowy kolor

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości