Materiał promocyjny

Kuchnia pełna owoców

Kucharz Grzegorz Łapanowski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne desery i orzeźwiające koktajle. Wykorzystał do tego truskawki, maliny, morele, poziomki, agrest i rabarbar.

Duszone morele z rozmarynem pod kruszonką

Składniki:

1 kg moreli

100 g masła

4 gałązki rozmarynu

Miód do smaku

200 g mąki, najlepiej 50% razowej i 50% białej

100 g masła

100 g cukru brązowego

Ewentualnie kardamon, cynamon, anyż

Borówki i jogurt

Przygotowanie:

Morele pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki, a następnie dusimy na maśle dodają na samym początku rozmaryn. Dusimy, aż morele lekko zmiękną, ale jeszcze zachowają swój kształt. Mąkę i cukier mieszamy, dodajemy stopione masło i wyrabiamy. Ciasto kruszymy. Formę do pieczenie wysmarowujemy masłem, dodajemy morele i posypujemy kruszonką. Zapiekamy do zezłocenia.

Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy z miętą i salsą owocową

Składniki:

650 g truskawek

400 g rabarbaru

Kilka listków mięty

Brązowy cukier

Kłącze rabarbaru

Garść borówek

Pieprz

Chili

Brązowy cukier

Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Rabarbar drobno siekamy i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy do lodówki, aż rabarbar zmięknie i wypuści soki. Następnie miksujemy rabarbar z truskawkami i delikatnie doprawiamy świeżo posiekaną miętą i brązowym cukrem. Kiedy chłodnik jest gotowy odstawiamy go do schłodzenia i przygotowujemy do niego salsę: rabarbar kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, dodajemy brązowego cukru, borówek, chili, pieprzu i soku z limonki. Zimny chłodnik podajemy z pikantną salsą i listkami mięty.

Mus czekoladowy aromatyzowany masłem z waniliowymi truskawkami

Składniki:

Tabliczka gorzkiej czekolady

1 kostki masła

3 żółtka

3 łyżki miodu

1 kg truskawek

Pieprz

Wanilia

Oliwa

50 ml żołądkowej gorzkiej

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z miodem. Masło topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Tabliczkę kruszymy i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie płynna, ściągamy ją znad pary i łączymy wszystkie składniki. Gotowy krem schładzamy w lodówce do zespolenia. Oczyszczone truskawki smażymy kilka chwil na patelni razem z rozkrojoną laską wanilii, oliwą i miodem. Na patelnię wlewamy wódkę i podpalamy. Podajemy krem z palonymi, waniliowymi truskawkami i listkami bazylii.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości