Przepisy kulinarne

Kuchnia pełna owoców

Kucharz Grzegorz Łapanowski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne desery i orzeźwiające koktajle. Wykorzystał do tego truskawki, maliny, morele, poziomki, agrest i rabarbar.

Duszone morele z rozmarynem pod kruszonką

Składniki:


1 kg moreli


100 g masła


4 gałązki rozmarynu


Miód do smaku


200 g mąki, najlepiej 50% razowej i 50% białej


100 g masła


100 g cukru brązowego


Ewentualnie kardamon, cynamon, anyż


Borówki i jogurt



Przygotowanie:


Morele pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki, a następnie dusimy na maśle dodają na samym początku rozmaryn. Dusimy, aż morele lekko zmiękną, ale jeszcze zachowają swój kształt. Mąkę i cukier mieszamy, dodajemy stopione masło i wyrabiamy. Ciasto kruszymy. Formę do pieczenie wysmarowujemy masłem, dodajemy morele i posypujemy kruszonką. Zapiekamy do zezłocenia.



Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy z miętą i salsą owocową

Składniki:


650 g truskawek


400 g rabarbaru


Kilka listków mięty


Brązowy cukier


Kłącze rabarbaru


Garść borówek


Pieprz


Chili


Brązowy cukier


Sok z połowy limonki



Przygotowanie:


Rabarbar drobno siekamy i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy do lodówki, aż rabarbar zmięknie i wypuści soki. Następnie miksujemy rabarbar z truskawkami i delikatnie doprawiamy świeżo posiekaną miętą i brązowym cukrem. Kiedy chłodnik jest gotowy odstawiamy go do schłodzenia i przygotowujemy do niego salsę: rabarbar kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, dodajemy brązowego cukru, borówek, chili, pieprzu i soku z limonki. Zimny chłodnik podajemy z pikantną salsą i listkami mięty.



Mus czekoladowy aromatyzowany masłem z waniliowymi truskawkami

Składniki:


Tabliczka gorzkiej czekolady


1 kostki masła


3 żółtka


3 łyżki miodu


1 kg truskawek


Pieprz


Wanilia


Oliwa


50 ml żołądkowej gorzkiej



Przygotowanie:


Żółtka ucieramy z miodem. Masło topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Tabliczkę kruszymy i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie płynna, ściągamy ją znad pary i łączymy wszystkie składniki. Gotowy krem schładzamy w lodówce do zespolenia. Oczyszczone truskawki smażymy kilka chwil na patelni razem z rozkrojoną laską wanilii, oliwą i miodem. Na patelnię wlewamy wódkę i podpalamy. Podajemy krem z palonymi, waniliowymi truskawkami i listkami bazylii.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0