Materiał promocyjny

Kuchnia pełna błonnika

Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin oraz pomagają zachować szczupła sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zaprezentował wyjątkowe dania z otrębów. Przekonaj się, jak zrobić chleb z otrębów, dietetyczne batoniki, nugetsy, a nawet lody! Smacznego !

Chleb z otrębami

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 ml ciepłej wody

50 g otrębów pszennych KUPIEC

50 g otrębów żytnich KUPIEC

600 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. Otręby wymieszać z mąką pszenną i solą. Dodać roztwór wody i drożdży i dobrze wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Podłużną formę do pieczenia (ok. 28 cm) wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjąć chleb z formy, zachowa wtedy chrupiącą skórkę.

Batoniki fit z otrębów owsianych

Składniki:

200 g otrąb owsianych KUPIEC

1 łyżeczka cynamonu

0,5 szklanki mieszanych orzechów

50 g masła

0,5 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kostkę

2 jajka

3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy ( ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Pokroić na podłużne batoniki.

Nugetsy z domowym ketchupem

Składniki:

Ketchup:

500 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na ćwiartki

połowa czerwonej papryki, pokrojona w kostkę

1 duża czerwona cebula, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 szczypta gałki muszkatołowej

5 ziaren pieprzu

1 liść laurowy

0,5 łyżeczki ostrej papryki

0,5 łyżeczki soli

50 g octu winnego

2 łyżki miodu

Nugetsy:

500 g piersi z indyka, pokrojonej w paski

2 jajka

100 ml mleka

200 g zarodków pszennych KUPIEC

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Ketchup:

Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek, włożyć do rondelka i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać przyprawy, ocet i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia i przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować na gładką masę. Ketchup można przełożyć do słoika i zapaseryzować.

Nugetsy:

Jajka rozbełtać z mlekiem. Zarodki wymieszać z papryką. Kawałki piersi z indyka moczyć w jajku i obtoczyć w zarodkach. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopni przez 20-25 minut. Podawać z ketchupem.

Jogurtowo-owocowe lody

Składniki:

5 żółtek

7-8 łyżek cukru

500 ml gęstego jogurtu naturalnego

500 g owoców leśnych, jagody, maliny, jeżyny

100 g granulowanych otrębów KUPIEC

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem na parze na puszysty krem. Ostudzić i delikatnie wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i wymieszać z masą jogurtową. Przelać do aluminiowej formy do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na 12 godzin. Można co jakiś czas przemieszać masę widelcem aby była bardziej puszysta. Przed podaniem posypać granulowanymi otrębami.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości