Chleb z otrębami
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłej wody
50 g otrębów pszennych KUPIEC
50 g otrębów żytnich KUPIEC
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. Otręby wymieszać z mąką pszenną i solą. Dodać roztwór wody i drożdży i dobrze wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Podłużną formę do pieczenia (ok. 28 cm) wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjąć chleb z formy, zachowa wtedy chrupiącą skórkę.
Batoniki fit z otrębów owsianych
Składniki:
200 g otrąb owsianych KUPIEC
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szklanki mieszanych orzechów
50 g masła
0,5 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
2 jajka
3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy ( ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Pokroić na podłużne batoniki.
Nugetsy z domowym ketchupem
Składniki:
Ketchup:
500 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na ćwiartki
połowa czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona cebula, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 szczypta gałki muszkatołowej
5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki soli
50 g octu winnego
2 łyżki miodu
Nugetsy:
500 g piersi z indyka, pokrojonej w paski
2 jajka
100 ml mleka
200 g zarodków pszennych KUPIEC
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ketchup:
Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek, włożyć do rondelka i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać przyprawy, ocet i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia i przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować na gładką masę. Ketchup można przełożyć do słoika i zapaseryzować.
Nugetsy:
Jajka rozbełtać z mlekiem. Zarodki wymieszać z papryką. Kawałki piersi z indyka moczyć w jajku i obtoczyć w zarodkach. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopni przez 20-25 minut. Podawać z ketchupem.
Jogurtowo-owocowe lody
Składniki:
5 żółtek
7-8 łyżek cukru
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
500 g owoców leśnych, jagody, maliny, jeżyny
100 g granulowanych otrębów KUPIEC
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na parze na puszysty krem. Ostudzić i delikatnie wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i wymieszać z masą jogurtową. Przelać do aluminiowej formy do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na 12 godzin. Można co jakiś czas przemieszać masę widelcem aby była bardziej puszysta. Przed podaniem posypać granulowanymi otrębami.