Przepisy kulinarne

Kuchnia: pasty z magicznym składnikiem

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jan Kuroń i pyszne i szybkie w przygotowaniu pasty! Nie będą to jednak zwyczajne pasty - bloger Tomasz Czajkowski postanowił dodać do nich magiczny składnik. Jak im poszło? Nad sytuacją czuwał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki. Wypróbuj przepisy na pasty z magicznym składnikiem w swojej kuchni: babie ghanoush, Paście z zielonego groszku z miętą i mascarpone oraz dipie pomidorowo-śliwkowym.

Baba ghanoush

Składniki:
3 bakłażany
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
Sok z jednej cytryny
60 ml tahini lub 2 łyżki oleju sezamowego
Sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:
Bakłażany posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30–40 minut.
Powinny być złote i miękkie.
Odstaw do ostygnięcia. 
W mikserze zblenduj środek bakłażana z pozostałymi składnikami.
Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Pasta z zielonego groszku z miętą i mascarpone

Składniki:
300 g ugotowanego groszku
3 łyżki siekanej mięty
100 g mascarpone
Łyżka octu jabłkowego
Sól, pieprz

Dip pomidorowo-śliwkowy

Składniki:
Łyżka oleju
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
Garść posiekanych wędzonych śliwek
1 łyżka świeżego majeranku
25 g oliwy 
½ łyżeczki wędzonej papryki
Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i podsmaż delikatnie czosnek.
Dodaj śliwki oraz pomidory i duś całość do miękkości podlewając wodą.
Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki sos.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
56
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0