Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z orzechami. Co powiecie na makaron z orzechami, zupę porowo-ziemniaczaną z orzechami, a na deser ciasto orzechowe z gruszkami? Brzmi pysznie!

Ser pleśniowy z orzechami laskowymi w karmelu

Składniki:

  • 2szt ser typu camembert
    • 100g orzech laskowy młody
      • 4 łyżki cukier drobny
        • Tymianek świeży

          Przygotowanie:

          Ser wstawiamy do piekarnika, temp.150 stopni i podgrzewamy do momentu kiedy dotykając go poczujemy, że w środku stał się płynny. Na patelnię wlewamy ok.80ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, woda odparowuje, cukier się karmelizuje. Do cukru dodajemy orzechy laskowe młode i takim karmelem z orzechami polewamy podgrzany w piekarniku ser camembert. Na wierzch dodatkowo wysypujemy kilka orzechów prażonych, listki tymianku.

          Zupa ziemniaczano-porowa z borowikami i skwarkami z orzechów włoskich

          Składniki:

          • 1kg ziemniak
            • 2szt białe części pora
              • 1l Bulion warzywny
                • 200ml Śmietanka 36%
                  • Sok z cytryny
                    • Gałka muszkatołowa
                      • Sól, pieprz biały
                        • Masło klarowane do smażenia
                          • 300g ser tarty bursztyn lub parmezan
                            • 100g orzechy włoskie
                              • Natka pietruszki
                                • koperek

                                  Przygotowanie:

                                  Orzechy drobno siekamy i łączymy z tartym serem. Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy porcje sera z orzechami, ser zacznie nam się rozpuszczać, delikatnie podrumieniać. Plastry sera z orzechami przekładamy na pergamin, studzimy a następnie rozkruszamy na skwarki. Na maśle przesmażamy pory i po chwili dodajemy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem ale tylko tak żeby bulion przykrył ziemniaki. Gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Borowiki kroimy na plasterki i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zupę wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy przesmażone borowiki, listki natki pietruszki, koperku i posypujemy skwarkami z orzechów.

                                  Makaron z orzechami, serem i czarnym pieprzem

                                  Składniki:

                                  • 500g makaron penne
                                    • 250g ricotta
                                      • 100g orzech włoski
                                        • Świeżo mielony pieprz
                                          • Masło klarowane

                                            Przygotowanie:

                                            Na patelni na maśle przesmażamy orzechy włoskie, dodajemy ser, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy troszkę wody z gotowania. Makaron dodajemy na patelnię, mieszamy, dodając w trakcie trochę wody z gotowania.

                                            Ciasto z orzechami włoskimi, laskowymi i gruszkami

                                            Składniki:

                                            • 400g mąka
                                              • 200g masło
                                                • 4 jajka
                                                  • 100g cukier drobny
                                                    • 1 cukier wanilinowy
                                                      • Szczypta soli

                                                        Przygotowanie:

                                                        Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim foremki i wstawiamy do zapieczenia.

                                                        • 150g orzech włoski
                                                          • 150g orzech laskowy
                                                            • 1tabl. Czekolada biała
                                                              • 1 puszka mleko skondensowane słodzone

                                                                Gruszki obieramy ze skórki, wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem. Przesmażamy chwilę i zdejmujemy z palnika. Orzechy siekamy w miarę drobno, wysypujemy na podpieczony spód. Teraz startą czekoladę i układamy przesmażone gruszki. Wszystko zalewamy mlekiem skondensowanym. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 40 minut.

                                                                Zobacz też:

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości