Materiał promocyjny

Kuchnia orzechowa - przepisy

Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Orzechowe dukkah z zupą ze słodkich ziemniaków i chipsami z pietruszki

Dukkah jest orzechową przyprawą z Egiptu, którą można użyć do posypania zupy, duszonych warzyw, kanapek czy kaszy.

Zupa ze słodkich ziemniaków

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 cebula drobno poszatkowana

2 kawałki selera naciowego drobno poszatkowanego

1 mały por drobno poszatkowany

1 łyżeczka rozmarynu

1 ząbek czosnku drobno poszatkowany

1 łyżeczka kurkumy

2 średniej wielkości słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

4 szklanki wody

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

sól i pieprz

Orzechowe dukkah

Składniki:

50 g orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki

2 łyżeczki kminu rzymskiego uprażonego na suchej patelni i zmielonego, np. w moździerzu

1 łyżeczka nasion kolendry uprażonych na suchej patelni i zmielonych w moździerzu

4 łyżki drobno poszatkowanej natki pietruszki

sól i pieprz

Chipsy z pietruszki

Składniki:

2 duże pietruszki obrane i pokrojone w cienkie plastry

sól i pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Na oliwie i maśle dusimy cebulę, selera, pora, z rozmarynem, czosnkiem i kurkumą. Po około 5 minutach dodajemy słodkie ziemniaki, wodę i całość gotujemy około 20 minut. Pieczemy w piekarniku plasterki pietruszki obtoczone w oliwie, soli i pieprzu w temp 170 stopni z termo obiegiem na złocistobrązowy kolor. Chipsy powinny być chrupkie, ale nie spalone. Orzechy drobno szatkujemy i mieszamy z kminem i kolendrą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na krem, dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Zupę podajemy z chipsami z pietruszki i orzechowym dukkah i natką pietruszki.

Kokosowa tarta bez pieczenia

masa na spód tarty:

150 g płatków migdałowych

150 g jasnych rodzynek (mają żółty kolor)

wiórki kokosowe do podsypania

masa bananaowa:

150 g zmielonych w młynku do kawy wiórków kokosowych

200 ml mleka kokosowego

2 banany

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

syrop z agawy lub miód do posłodzenia masy

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Płatki migdałowe mielimy w małym blenderze razem z rodzynkami. Po pewnym czasie powstanie jednolita masa. Masę zbijamy w kulkę i podsypując wiórkami kokosowymi rozwałkowujemy na cienki placek. Wykładmy dno i brzegi formy do tarty. Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem kokosowym, zmiksowanymi w blenderze bananami, sokiem z cytryny i solą. Słodzimy do smaku syropem lub miodem. Masę z banana i kokosa rozkładamy na spodzie z migdałów i rodzynek. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto można przyozdobić owocami lub polać czekoladą.

Krem z nerkowców z polewą czekoladową

Składniki kremu:

100 g nerkowców namoczonych w ciepłej wodzie przez 2 godziny

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 banan pokrojony w plasterki

polewa czekoladowa:

4 łyżki syropu buraczanego (melasa buraczana dostępna w sklepach ze zdrowa żywnością)

1 łyżka kakao

dodatki:

banan pokrojony w plasterki

wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:

Nerkowce odsączamy, płuczemy i mielimy w blenderze z 1/4 szklanki wody i mlekiem kokosowym na jednolity krem. Dodajemy banana i miksujemy jeszcze chwilę. Krem przekładamy do szklanych pucharków. Syrop buraczany mieszamy z kakao. Plasterkami banana przyozdabiamy krem z nerkowców i polewamy masą czekoladową. Całość posypujemy od góry wiórkami kokosowymi.

Grillowane warzywa z tureckim orzechowym sosem tarator

Sos tarator:

2 kromki białego czerstwego chleba bez skórki pokrojonego w kostkę

60 g orzechów włoskich delikatnie podpieczonych na suchej patelni

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki czerwonego octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

250 g jogurtu typu greckiego

sól i pieprz

grillowane warzywa:

1 bakłażan pokrojony w 1 centymetrowe plastry wzdłuż

2 małe cukinie pokrojone 1/2 cm plastry wzdłuż

2 czerwone papryki pokrojone na duże kawałki

1 zielona papryka

200 g sera typu bałkańskiego lub greckiej fety bądź halumi

oliwa z oliwek

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chleb, orzechy, czosnek, ocet i oliwę miksujemy w blenderze na grubo zmieloną pastę. Mieszamy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz i wstawiamy do lodówki. Plastry bakłażana grillujemy na suchej patelni pod pokrywką. Po około 4-5 minutach przewracamy na druga stronę i pieczemy jeszcze chwilę. Bakłażan powinien być przypieczony z dwóch stron i być miękki. Plastry polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości