Materiał promocyjny

Kuchnia orzechami pachnąca

Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż pozostałe orzechy. Jak zauważają naukowcy z American Chemical Society, orzechy włoskie są jednak wciąż zbyt rzadko spożywane. Tymczasem występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E.

Ryba pieczona pod crustem włoskim

Składniki

4 filety z pstrąga

Garść pestek słonecznika i dyni

Pół pęczka natki pietruszki

4 ząbki czosnku

1 cytryna

2 łyżki oleju rzepakowego

puree ziemniaczane z selerem estragonem i musztardą gruboziarnistą

Przygotowanie:

Filety oczyszczamy, myjemy, osuszamy i doprawiamy. Czosnek ucieramy i dodajemy do niego utłuczone w moździerzu pestki dyni i słonecznika. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny, a natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki doprawiamy pieprzem. Rybę układamy na blasze do pieczenia rozprowadzamy na niej pastę z pestek i pieczemy ok. 12 minut w piecu nagrzanym do 180 C. Rybę podajemy z puree ziemniaczano-selerowym i kawałkami cytryny.

Parfait słonecznikowo-sezamowy o smaku kajmakowym z espresso

Składniki:

Puszka kajmaku – gotowanego skondensowanego mleka

250 ml śmietany

Dwie garście mieszanki prażonego sezamu i słonecznika

100 g gorzkiej czekolady

100 ml espresso

Przygotowanie:

Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy ją z kajmakiem. Nie trzeba mieszać na idealną gładką masę. Nieregularna struktura ma swój urok. Dodajemy utłuczone orzechy i mieszamy. Espresso chłodzimy w lodówce. Możemy dodać do niego szczyptę mielonego kardamonu lub cynamonu. Masę śmietanowo-kajmakową wkładamy do zamrażarki i mieszamy od czasu do czasu. Na spód głębokiego talerza wlewamy 20 ml espresso, sporą łyżkę kremy, a całość oprószamy strugami gorzkiej czekolady.

Carpaccio z surowego łososia i buraków w sosie orzechowym

Składniki:

15 dkg surowego łososia pokrojonego w cienkie plastry

2 upieczone buraki (80 minut pieczenia w tem. 180 stopni)

2 gałązki tymianku

Łyżeczka cukru

Sok z połowy cytryny

Ćwierć szklanki wody

3 łyżki serka koziego

Składniki sosu:

Garść orzechów włoskich

Łyżeczka masła orzechowego

Łyżeczka orzeszków piniowych

Łyżka posiekanej natki pietruszki

3 łyżki dobrej oliwy

Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na patelni, w szklance wody rozpuszczamy cukier i dodajemy tymianek oraz cytrynę. Całość doprowadzamy do mocnego zagęszczenia, po czym umieszczamy w miksturze pokrojone w cienkie plastry buraki. Po krótkiej chwili buraki przekładamy na papier i bardzo szybko na talerz (ważne aby buraki nie przestygły), układając wachlarz ( powinno starczyć na 3 talerze). Na każdym carpaccio na środku układamy kulkę serka koziego i polewamy sosem. Sos: orzechy włoskie parzymy i obieramy z delikatnej łupiny po czym prażymy na suchej patelni, po chwili dodajemy orzeszki pini. orzechy wraz z oliwą, sokiem z cytryny i połową natki miksujemy. Sos przelewamy do miseczki i dodajemy resztę posiekanej natki.

Rolada orzechowa z marakujową bitą śmietaną

Składniki;

4 jajka

7 dkg włoskich orzechów

7 dkg cukru brązowego

Składniki polewy:

300 ml śmietany 36%

łyżeczka rozpuszczonej żelatyny lub śmietana fixa

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki syropu z marakui

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, pulchną masę. Orzechy uprażyć i zmiksować na mączkę z wyczuwalnymi kawałkami orzechów po czym dodać do kogla-mogla. do powstałej masy małymi łyżkami dodajemy ubite ówcześnie na sztywno białka. W dosyć szybkim czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem po czym wylewamy na papier ciasto. Wstawiamy na 10min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie ubijamy śmietanę, cukier, żelatynę oraz syrop. Ciasto po wyjęciu strudzimy, smarujemy bitą śmietaną i zwijamy roladę. Dekorujemy pokruszonymi orzechami oraz cukrem pudrem.

Małże po marynarsku z orzechowym majonezem

Składniki:

1 kg małży francuskich lub hiszpańskich

3 drobno posiekane szalotki

2 zmiażdżone ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

3 łyżki masła

200 ml białego wina

Gałązka tymianku

200 g orzechów włoskich łuskanych

1 żółtko z wiejskiej kury

250 ml oliwy

1 łyżka musztardy

Szczypta soli

Przygotowanie:

Małże należy umyć pod zimną wodą i odłożyć. W rondlu na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać szalotki, czosnek, tymianek i małże. Chwilę dusić i zalać winem( podczas duszenia kilka razy wstrząsnąć garnkiem). Gdy małże się otworzą dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem, odstawić. W misce wymieszać "rózgą" żółtko z musztardą, następnie wlewać wolnym strumieniem oliwę, wciąż energicznie mieszając. Do powstałego majonezu wsypać zmielone orzechy i wymieszać. Orzechowy majonez wymieszać z małżami, podawać na ciepło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości