Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały w majowy weekend Ogórki - na dodatek o tym samym imieniu. Tyle tylko, że jeden - Michał Ogórek - jest dziennikarzem, satyrykiem i felietonistą, a drugi jest kucharzem.Majowa polędwica
Przepis na 5 porcji:
1,5 kg mięs do wyboru( polędwica wołowa, filet z kurczaka, karkówka, ryby w całości lub filety)mięso pokrojone na porcje po 150 g, grubość steków min. 0,5 cm
Sól morska
Oliwa z oliwek/ oliwa z pestek dyni
Świeżo mielony pieprz
Masło morelowe
Przygotowanie:
Żeliwna patelnia grillowa. Patelnię lekko malujemy olejem(nie kąpiemy mięs lub ryb w oliwie). Stek z polędwicy grillujemy po 2 min na każdej stronie. Czas grillowania zależy od grubości mięsa oraz stopnia wypieczenia (nie naciskami mięsa, nie nakłuwamy widelcem). Mięso odkładamy do odpoczynku na serwetce papierowej - mięso kruszeje. Jako dodatek proponuję rzymską sałatę w balsamico masło morelowe oraz dipy nadające smak całej potrawie.
Masło morelowe
Składniki:
Morele suszone - 100 g
Masło ekstra - 400 g
Żubrówka - 150 g
Przygotowanie:
Pokrojone morele zalewamy żubrówką, gotujemy do momentu rozgotowania owoców. Miksujemy blenderem. Odstawiamy do wystudzania. W blenderze/ w misce wykładamy masło, ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo zmiksowane morele aż do uzyskania jednolitej masy. Masło nakładamy na folię
Dip sardelowy
Składniki:
Sardele (anchois; 1 mała puszka - 10 g
Jabłko- szara reneta 150 g (obrane bez gniazd nasiennych)
Jogurt naturalny - 300 g
Kolendra lub natka pietruszki
Sól i świeżo mielony pieprz
Sardele kroimy w paseczki, jabłka kroimy w zapałkę, produkty łączymy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem (uwaga na sól - sardele są bardzo słone).
Sos BBQ
Składniki:
Ketchup - 300 g
Miód - 50 g
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek - 20-30 g
Woda - 1,2 szklanki
2 listki z laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Szczypta majeranku
Śliwka kalifornijska - 100 g
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy ketchup, miód i podgrzewamy. Dodajemy przegotowaną wodę i podgrzewając łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i odstawiamy sos do wystygnięcia. Przecedzamy sos i dodajemy pokrojoną w kostkę śliwkę kalifornijską. Sos odstawimy do lodówki - najlepiej smakuje na następny dzień.
Sałatka z pomidorków cherry i fasolki szparagowej i grillowany oscypkiem
Składniki na 5 porcji:
Pomidory cherry - 0,25 kg
Fasolka szparagowa - 0,25 kg
Kaparki - 10 g
Seler naciowy - 0,20 kg
Roszponka - 0,05 kg
Ser oscypek niewędzony - 300 g
Sos: oliwa z oliwek, sok z limonki, miód i świeżo siekana kolendra, sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Pomidorki kroimy na połówki, sparzoną (blanszowaną fasolkę) rozrywamy wzdłuż strączka tak, by widoczne były ziarenka fasolki, seler naciowy kroimy w paseczki, składniki łączymy i polewamy przygotowany sosem. Ser kroimy na plastry i grillujemy i układamy na przygotowanej sałacie.
Parafait z chałwą i ratatouille ze świeżych owoców
Składniki na 10 porcji:
Chałwa cynamonowa - 300 g
Śmietana do ubijana 30 proc. - 800 g
Jajka - 5 sztuk
Cukier kryształ - 0,15 kg
Truskawki - 150 g
Kiwi - 2 sztuki
Melon cantalupa - 1/2 sztuk
Anans - 1/4 sztuki
Inne owoce
Mięta
Brzoskwinia konserwowa - 1,2 puszki
Imbir świeży - 20 g
Likier Cointreau - 5 ml
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Śmietanę ubijamy na puszystą masę. Łączymy składanki delikatnie mieszając. Dodajemy do masy pokruszoną chałwę. Formę – może to być tortownica, forma sylikonowa itp. Smarujemy oliwą, aby łatwiej można było wyciągnąć deser. Parfait wkładamy do zamrażarki na 2-4 godzin. Sos brzoskwiniowy: miksujmy brzoskwinie na jednolitą masę, dodajemy drobno posiekany imbir oraz likier pomarańczowy. Jako dodatek proponuję sałatkę ze świeżych owoców/ ratatouille oraz sosy owocowe ( brzoskwiniowy, truskawkowy itp.)
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"