Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy oczyszczające organizm ze zbędnych toksyn.Dzień 1-2
Warzywa i owoce
Sok z kiszonej kapusty i kminu rzymskiego
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
Łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
Pół łyżeczki siemienia lnianego
Pół marchewki
Odrobina natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę.
Pasta z cieciorki z dodatkiem pomidorów
Składniki:
Puszka ciecierzycy
1 ząbek czosnku
Sok z jednej cytryny
50-80 ml oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
Mała garść koktajlowych pomidorków
Kawałek zielonego ogórka
Pół pęczka natki pietruszki
Kilka liści sałaty karbowanej lub rzymskiej
Przygotowanie:
Ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny i oliwę umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką pastę. Przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane pomidorki, ogórka i natkę pietruszki – mieszamy i doprawiamy. Podajemy zawinięte w liście sałaty
Krem z soczewicy z dodatkiem korzennych przypraw
Składniki:
30 dkg soczewicy zielonej lub żółtej
1,5 l bulionu Wege
Szczypta cynamonu
Kilka goździków
szczypta kminu rzymskiego
szczypta ziaren kolendry i kopru włoskiego
puszka pomidorów nie słodzonych, krojonych
2-3 suszone śliwki
natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
W suchym rondlu przesmażamy wszystkie suche przyprawy, po chwili dodajemy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego i dodajemy soczewicę – smażymy. Gdy składniki się dokładnie połączą wrzucamy pomidory i śliwki, chwilę dusimy i dodajemy bulion – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 40 min. Zupę miksujemy lub przecieramy na gładki krem i doprawiamy natką lub kolendrą.
Dzień 3-4
Warzywa, owoce i produkty mleczne
Koktajl owocowy na bazie maślanki lub kefiru
Składniki:
15 – 20 dkg ulubionych owoców najlepiej sezonowych (moje ulubione połączenie: banan, malina, żurawina, melon)
Szczypta cynamonu
Łyżeczka dobrego miodu
0,5 litra kefiru lub maślanki
odrobina mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz mięty, umieszczamy w mikserze i doprowadzamy do gładkiego koktajlu. Doprawiamy miętą.
Sałatka z parowanych brokuł i jogurtu
Składniki:
1 świeży brokuł (może również być mrożony)
Łyżeczka prażonych płatków migdałów
400 g jogurtu gęstego
ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
2-3 duże pomidory
pół czerwonej papryki
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy na parze i odkładamy do ostygnięcie (ważne aby gotować krótko, by był twardy i nie stracił koloru, a także zachował wszystkie ważne mikroelementy). Jogurt mieszamy z sokiem i czosnkiem, odkładamy na około 30min żeby się przegryzł. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Brokuł kroimy drobniej i całą sałatkę układamy warstwami polewając z wierzchu sosem jogurtowym. Posypujemy migdałami.
Indyjski chłodnik warzywny z dodatkiem mięty
Składniki:
Po połowie trzech kolorów papryki
Ogórek zielony bez pestek
łyżeczka kminu rzymskiego
świeża mięta
ząbek czosnku
1 cebula bardzo drobno posiekana
Sól / pieprz
sok z jednej cytryny
0,5 litra jogurtu, rzadkiego
Przygotowanie:
Paprykę i ogórka siekamy w drobną kostkę i łączymy z cebulą oraz startym czosnkiem. Dodajemy kmin, miętę i zalewamy jogurtem. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę lub więcej. Można również podawać w formie koktajlu
Dzień 5-6
Warzywa – owoce – produkty mleczne i zbożowe
Sok grejpfrutowy wysoko błonnikowy |( przepis inspirowany sokiem dr. Bardadyna)
Składniki:
300 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
łyżeczka otrębów pszennych lub płatków owsianych
2 suszone śliwki
łyżeczka miodu
kilka świeżych żurawin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować.
Kasza gryczana w sosie z chleba razowego
Składniki:
30 dkg ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 por
seler
kawałek chleba razowego może być lekko suchy, nawet lepiej
0,5 litra bulionu Wege
pieprz / suszona papryka /sól / majeranek
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek, kawałek masła 82%
kilka suszonych śliwek lub rodzynek
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i pora, doprawiamy suszonymi przyprawami i zalewamy bulionem. Dorzucamy śliwki lub rodzynki, masło i chwile dusimy. Dokładamy pokruszony chleb i dusimy aż chleb się rozpadnie. Wszystko miksujemy i odstawiamy na bardzo małym ogniu. Selera kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem – wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupko. Ciepłą kaszę polewamy sosem i posypujemy selerem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"