Przepisy kulinarne

Kuchnia oczyszczająca. Dynia, jabłka, kasze!

Po wakacyjnej rozpuście wypadałoby wrócić do zdrowego odżywiania. Jak zadbać o odporność naszego dziecka po wakacjach, co wykluczyć z jego menu, a co do niego wprowadzić - doradziła Daria Ładocha. Blogerka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała placki dyniowe z musem jabłkowym, zupę ziemniaczaną z pestkami dyni i papryki faszerowane kaszą jęczmienną, tuńczykiem i warzywami.

PLACKI DYNIOWE Z MUSEM JABŁKOWYM

Składniki:
500 g dyni bez skórki
2 jajka
50 g parmezanu
1 szklanka mąki pszennej
szczypta cynamonu
1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Obraną dynię oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj ze śmietana i dynią. Dodaj sól, pieprz, imbir i cynamon. Dodaj mąkę i wymieszaj, następnie połącz z ubitą pianą z białek. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym.

MUS JABŁKOWY
1 kg jabłek
szczypta cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cynamon, cukier i goździki. Do garnka wlej odrobinę wody i dodaj jabłka wraz z przyprawami. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu. Wyciągnij goździki i zmiksuj jabłka wraz z sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami z dyni.

ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTKAMI DYNI

Składniki:
50 g cebuli drobno posiekanej
20 g oliwy z oliwek
450 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
150 g pora (tylko biała część) pokrojonego w plastry
70 g selera obranego i pokrojonego w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
50 g śmietany 18%
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
2 łyżeczki podprażonych pestek dyni

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj ziemniaki, por i seler i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem i gotuj 20 minut. Dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami zupy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i na koniec posyp zieloną pietruszką i pestkami dyni.

PAPRYKI FASZEROWANE KASZA JĘCZMIENNĄ, TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Składniki:
1 kubek ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
300 g świeżego tuńczyka
1 cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 średnie czerwone papryki
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
2 łyżki ziarenek kukurydzy
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka czerwonego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
garść drobno posiekanej bazylii

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. Do miski wrzuć kaszę, warzywa z patelni, dodaj sól, pieprz, pesto czerwone, koperek i kukurydzę. Na grilla wrzuć tuńczyka – grilluj go z każdej ze strony krótką chwilę, tak, by go dopiec w piekarniku w paprykach. Pokrój go na kawałki i dodaj do farszu. Papryki dokładnie umyj, odetnij im górę (kapelusze) i oczyść z nasion wewnątrz. Napełnij je farszem i zapiekaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 – 20 minut bez przykrycia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0