Kuchnia nowożeńców

Rozalia Mancewicz-Jaworska i Marcin Jaworski
Rozalia Mancewicz-Jaworska i Marcin Jaworski
Swoje ulubione dania zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, nowożeńcy, Miss Polonia 2010, Rozalia Mancewicz-Jaworska i jej mąż Marcin Jaworski. Nad wszystkim czuwał, oczywiście, mistrz Andrzej Polan! Smacznego!

Łosoś pieczony w kartkach cedrowych z warzywami

Składniki:

1,2 kg filetu z łososia

4 marchewki

garść jarmużu

2 cebule czerwone

olej

koperek

rozmaryn

600 g ziemniaków

Przygotowanie:

Łososia sprawiamy solą i pieprzem. kartki cedrowe namaczamy w wodzie, dzięki temu będą bardziej elastyczne i prostsze do zawinięcia ryby. Jarmuż pozbawiamy twardych nerwów, zielone części, odkładamy. Na patelni przesmażamy cebulę, marchew i jarmuż doprawiamy solą, pieprzem. na koniec dodajemy gałązki koperku. Na mokre arkusze układamy porcje łososia, na każdą kładziemy warzywa przesmażone, wszystko razem zawijamy w cedr i przewiązujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, a jak pogoda dopisze to jeszcze na pożegnanie na grilla. Rybę podajemy np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.

Fasola z borowikami

Składniki:

0,5 kg fasoli Jaś tegoroczny

0, 5 kg borowików świeżych lub mrożonych

ząbek czosnku

liść laurowy

kminek mielony

rozmaryn świeży

oregano świeże

olej

Przygotowanie:

Fasole młodą zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy około 50 min. Grzyby kroimy na połówki lub grube plastry, przesmażamy krótko pod koniec skrapiając delikatnie białym winem, odparowujemy i dodajemy fasolę odcedzoną, doprawiamy solą i pieprzem. Na papier pergaminowy, wysmarowany olejem wykładamy porcje fasoli z grzybami, skrapiamy olejem i układamy gałązki świeżego Oregano. Zamykamy pakiety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 15 minut.

Papryka z fetą, bakłażanem i orzeszkami pinii

Składniki:

6 papryk czerwonych pomidorowych

400 g sera feta

2 bakłażany

2 ząbki czosnku

100 g orzeszków pinii

tymianek świeży

pieprz, sól

olej

Przygotowanie: Bakłażana kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, miodem i wstawiamy do piekarnika. Usmażonego odsączamy na ręczniku papierowym. Paprykę pieczemy w piekarniku i pozbawiamy ją skóry. Ser feta kruszymy lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy bakłażana, dynię świeży tymianek i czarny pieprz. Na arkusz papieru pergaminowego układamy plasterki czosnku, na to układamy paprykę, wypełniamy ją farszem z fety i bakłażana. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy orzeszkami wcześniej uprażonymi na patelni i szczelnie zamykamy, wstawiamy do piekarnika. Temp. 190 stopni około 15 minut

Śliwki otulone ciastem jogurtowym

Składniki:

4 jajka

150 g cukru

cukier wanilinowy

600 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml jogurtu gęstego

6 łyżek oleju

600 g śliwek

cynamon

2 łyżki miodu

skórka z cytryny

Przygotowanie: Śliwki pozbawiamy pestek i przesmażamy na miodzie, oprószamy cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy jogurt, olej, skórkę z cytryny mąkę z proszkiem do pieczenia. Śliwki wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, wylewamy na śliwki ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 40 minut. Z wody i łyżki miodu przygotowujemy nasącz i skrapiamy jeszcze ciepłe ciasto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości