Kuchnia nie tylko dla singli

W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali dziś: Laura Breszka i Sebastian Stankiewicz, aktorzy w serialu „Singielka” oraz Michał Kurek, bloger kulinarny. Nasi goście przygotowali potrawy dla singli, ale nie tylko. Co powiecie na mini burgery na patyczkach lub naleśniki kakaowe z musem malinowym?

Mini burgery na patyczkach

Składniki:

500 g dobrej mielonej wołowiny

Gruba pita lub chleb tostowy

½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżka musztardy dijon

Jajko

1 łyżeczka sosu sojowego

Pomidory koktajlowe (ok. 10 sztuk)

1 czerwona cebula

Sałata lodowa

Patyczki do szaszłyków

100 g sera cheddar w kawałku (lub inny mocno aromatyczny ser)

2 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone, paprykę, kolendrę, kmin, sól, pieprz, musztardę dijon, jajko i sos sojowy. Wyrabiamy rękami do dokładnego połączenia składników. Z pity lub chleba tostowego wykrajamy kółka o średnicy 3 cm, które następnie z jednej strony rumienimy na patelni. Robimy mini burgery: nabieramy w ręce trochę mięsa, robimy kulkę trochę mniejszą piłeczki pingpongowej, którą następnie rozgniatamy tak, żeby miała ok. 3 cm średnicy i ok. 1,5cm grubości. Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 min z każdej strony. Delikatnie przewracamy, żeby się nie rozpadły. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Cebule kroimy w plastry. Sałatę rwiemy lub kroimy w 3-4 cm kawałki. Ser kroimy w 2 mm plastry (zwróćcie uwagę, żeby nie były większe niż 3-4cm). Majonez mieszamy z ketchupem i smarujemy cienką warstwą na picie lub chlebie tostowym. Składamy burgery: nabijamy na patyczek kolejno pitę, krążek cebuli, mięso, plaster sera, kilka plastrów sałaty i dociskamy wszystko połówką pomidora koktajlowego.

Naleśniki kakaowe z musem winno-malinowym

Składniki:

Na naleśniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

2 jajka

Szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

5 łyżek kakao

1 łyżka oleju

Olej do smażenia

Na mus malinowy:

200 g mrożonych malin

80 ml wina

2 łyżki cukru

Szczypta kardamonu

Szczypta soli

Dodatkowo listki świeżej mięty

Lody waniliowe

Przygotowanie:

Robimy mus malinowy: w niedużym garnku umieszczamy wszystkie składniki i na średnim ogniu dusimy aż maliny się rozgotują a sos zgęstnieje. Możemy dosłodzić bardziej do smaku. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: w misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania ciasta o konsystencji śmietany. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby ładnie rozlało się po patelni podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy trochę ciasta i smażymy naleśnika po 1-2 minuty z każdej strony, żeby miał chrupiący brzeg. Dobranie odpowiedniej ilości ciasta zależy od rodzaju patelni, ale chcemy mieć jak najcieńsze naleśniki. Nie martwcie się, po 1-2 naleśnikach dojdziecie do wprawy. Na talerzu układamy kilka naleśników złożonych w ćwiartki (na pół, potem znowu na pół), polewamy musem malinowym, dodajemy łyżkę lodów, żeby sobie dogodzić, dekorujemy listkami mięty i zjadamy z apetytem

Pikantny croque monsieur

Składniki:

4 kromki pieczywa (chleb, ale też pieczywo tostowe)

80 g sera gruyere startego na tarce

2 plastry dobrej jakości szynki

2 łyżeczki musztardy

100 ml mleka

ok. 1 łyżka mąki

1 łyżka masła

Trochę masła do smarowania

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta soli i pieprzu

8 pomidorków koktajlowych

Mix sałat/rukola/roszponka

Ocet balsamiczny do polania

2 łyżki orzechów pinii uprażonych na patelni

Przygotowanie:

Każdą kromkę pieczywa smarujemy z jednej strony cieniuteńką warstwą masła i podsmażamy ją (tylko stronę z masłem) na patelni żeby się zarumieniła. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C. Papryczki chili (o ile używamy) kroimy w drobne plasterki. Robimy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy na małym ogniu 1 łyżkę masła, wsypujemy mąkę i trzepaczką łączymy składniki. Małymi porcjami wlewamy mleko i mocno roztrzepujemy. Powtarzamy tą czynność do czasu uzyskania gęstego sosu (żeby nie spływał z tostów), który przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodatkowo rozpuszczamy w sosie 30 g sera i dodajemy chili. Składamy tosty: kromki pieczywa smarujemy odrobiną musztardy, beszamelu, układamy trochę sera, szynkę, znowu trochę sera, zamykamy. Przekładamy tosty do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia żeby nie przykleiły się do dna. Na wierzchu smarujemy grubą warstwą beszamelu i układamy resztę sera. Pieczemy ok. 10 minut aż ser się roztopi. W międzyczasie robimy prostą sałatkę: kroimy pomidorki koktajlowe na pół, na talerzu układamy sałatę, posypujemy pomidorkami, lekko zgniecionymi orzeszkami i polewamy octem balsamicznym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości