Przepisy kulinarne

Kuchnia na zapas

Włoskie bolognese do wszystkiego... a u Andrzeja Polana w pierożkach, ragu warzywne, confit z kurczaka...Wypróbuj przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Włoskie bolognese do wszystkiego... a u mnie w pierożkach

Składniki:
500 g wołowego mięsa mielonego
2 op. pomidorów z puszki
100 ml białego wina
3 marchewki
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól, ostra papryka, oregano, świeża bazylia
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy startą marchewką, seler naciowy. Chwilę smażymy, podlewamy winem białym. Na warzywa wrzucamy zmielone mięso wołowe, wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy, doprawiamy papryką, solą, oregano i bazylią. Sos idealnie przechowuje się w lodówce, doskonały do makaronu, placków, lasagne, zapiekanek. Ja proponuję zrobić z nim pierożki:

Składniki:
500 g mąki
ciepła woda
sól

Przygotowanie:
Z ww składników zagniatamy elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kwadraty lub kółka i wypełniamy je farszem bolońskim z dodatkiem parmezanu. Najlepiej gotować pierożki w rosole i tak podawać, ale można zapiec pod beszamelem.

Składniki:
100 g masła
ok. 1 l mleka
100 g mąki
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, masło z mąką łączymy na patelni. Rozpuszczone masło z mąką dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy i doprawiamy. Powstałym sosem zalewamy ugotowane pierożki i wstawiamy do zapieczenia.

Ragu warzywne

Składniki:
3 marchewki
3 czerwone cebule
1 seler naciowy
3 papryki
2 ząbki czosnku
2 cukinie
500 g soczewicy
2 op. pomidorów z puszki
świeży tymianek, liść laurowy
oregano, oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, seler naciowy, podlewamy białym winem. Chwilę odparowujemy i dodajemy paprykę oraz soczewicę. Teraz pora na pomidory z puszki. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy cukinię. U mnie z placuszkami z kaszy gryczanej i gęstą śmietaną.

Składniki:
200 g kaszy gryczanej
8 łyżek parmezanu
2 jajka
natka pietruszki
sól, pieprz
250 ml śmietany 18%

Przygotowanie:
Kaszę łączymy z serem, jajkami, solą, pieprzem i natką. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy, małe placuszki.

Confit z kurczaka

Składniki:
6 udek z kurczaka
sól, pieprz, pieprz ziarnisty
liść laurowy
czosnek
świeży tymianek
1 l oleju

Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem i nacieramy mocno solą. Posypujemy pieprzem i układamy na talerzu skórą do dołu. Na wierzch wykładamy czosnek, tymianek, liść laurowy. Składamy wszystko razem, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Olej wlewamy do głębokiego rondla, dodajemy ziarenka pieprzu, czosnek z marynowania, tymianek i liście laurowe. Wstawiamy kurczaka. Szczelnie przykrywamy folia aluminiową i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0