![Artur Ligęska przeżył piekło w arabskim więzieniu. Był bity, gwałcony, głodzony... [Rozmowa w DDTVN]](/media/cache/thumbnail_medium/dsxt8114-jpg.jpg)
Jakich produktów należy unikać, żeby nie narażać się na wzdęcia? Daria Ładocha przedstawiła przepisy, które pomogą nam poradzić sobie ze wzdęciami. Co powinniśmy jeść, a czego nie należy spożywać przy wzdęciach?
Przyczyn wzdęć może być bardzo wiele.
Co je wzmaga?
-
produkty mleczne
-
owoce i słodycze
-
produkty z dużą zawartością błonnika, skrobi i laktozy
-
smażone - zaleca się duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze
-
kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka)
-
strączkowe
-
połykanie powietrza podczas zbyt szybkiego jedzenia
-
nadmierne spożycie alkoholu
-
podjadanie wieczorne i nocne
-
wyrzucamy cebulę i czosnek
-
wyrzucamy podroby, wędliny i wszystko co wędzone
Zobacz też: Ból w dole brzucha w ciąży – jakie są jego przyczyny? >>>
GULASZ Z SELERA Z POMIDORAMI CHERRY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ PRZYPRAW I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
-
1 duży seler pokrojony w kostkę i obrany ze skóry
-
3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
-
1 por pokrojony w cienkie plasterki
-
500 g pomidorów koktajlowych
-
garść suszonej żurawiny
-
2 łyżki passaty pomidorowej
-
1 szklanka bulionu z jarzyn
-
szczypta kurkumy
-
szczypta kminu rzymskiego mielonego
-
szczypta przyprawy garam masala
-
szczypta imbiru w przyprawie
-
sól, pieprz
-
1 łyżka masła klarowanego
-
2 liście laurowe
Do podania:
-
zielona pietruszka lub kolendra
-
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
W dużym rondlu podgrzej masło klarowane i zeszklij por. Dodaj warzywa, żurawinę przyprawy, bulion i duś pod przykryciem. Dodaj pod koniec duszenia passatę pomidorową. Na koniec dopraw do smaku i dodaj świeże zioła. Podawaj z komosą ryżową.
Zobacz też: Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie >>>
DELIKATNA ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
-
1 cukinia pokrojona w talarki
-
1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
-
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
-
1 łyżka masła klarowanego
-
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
-
3 łyżki kaszy jaglanej płukanej w ciepłej wodzie
-
1,5 l wywaru z jarzyn
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
szczypta papryki wędzonej
-
2 łyżki siekanego koperku
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmaż wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszce i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Zobacz też: Niezwykły imbir - wskazania i przeciwwskazania do stosowania >>>
ZUPA RYBNA Z CHRZANEM I KOLENDRĄ
-
1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
-
1 tarta marchewka
-
1 tarta pietruszka
-
kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
-
biała część pora pokrojonego w talarki
-
1 łyżka masła klarowanego
-
1,5 l bulionu
-
2 łyżki chrzanu
-
12 łyżki siekanej kolendry
-
sól, pieprz
-
sok z 1 limonki
-
2 liście laurowe
-
2 ziela angielskie
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.
PIECZONY KOPER WŁOSKI Z IMBIREM, CYTRYNĄ I ŁOSOSIEM
Składniki:
-
4 kawałki łososia bez skóry każdy po 200g
-
2 duże fenkuły
-
100 ml białęgo wina
-
20 dag masła
-
3 łyżeczki tymianku
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
sól i pieprz
-
skórka i sok z cytryny
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojonego na mniejsze kawałki fenkuła. Dodaj wino i chwilę odparuj alkohol - około 5 minut. Przełóż na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego, dodaj wszystkie przyprawy, ułóż łososia i dodaj oliwę z oliwek. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny i zapiekaj całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.





