Jakich produktów należy unikać, żeby nie narażać się na wzdęcia? Daria Ładocha przedstawiła przepisy, które pomogą nam poradzić sobie ze wzdęciami. Co powinniśmy jeść, a czego nie należy spożywać przy wzdęciach?
Przyczyn wzdęć może być bardzo wiele.
Co je wzmaga?
produkty mleczne
owoce i słodycze
produkty z dużą zawartością błonnika, skrobi i laktozy
smażone - zaleca się duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze
kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka)
strączkowe
połykanie powietrza podczas zbyt szybkiego jedzenia
W dużym rondlu podgrzej masło klarowane i zeszklij por. Dodaj warzywa, żurawinę przyprawy, bulion i duś pod przykryciem. Dodaj pod koniec duszenia passatę pomidorową. Na koniec dopraw do smaku i dodaj świeże zioła. Podawaj z komosą ryżową.
Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmaż wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszce i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
1 tarta marchewka
1 tarta pietruszka
kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
biała część pora pokrojonego w talarki
1 łyżka masła klarowanego
1,5 l bulionu
2 łyżki chrzanu
12 łyżki siekanej kolendry
sól, pieprz
sok z 1 limonki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.
PIECZONY KOPER WŁOSKI Z IMBIREM, CYTRYNĄ I ŁOSOSIEM
Składniki:
4 kawałki łososia bez skóry każdy po 200g
2 duże fenkuły
100 ml białęgo wina
20 dag masła
3 łyżeczki tymianku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
skórka i sok z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojonego na mniejsze kawałki fenkuła. Dodaj wino i chwilę odparuj alkohol - około 5 minut. Przełóż na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego, dodaj wszystkie przyprawy, ułóż łososia i dodaj oliwę z oliwek. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny i zapiekaj całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.