Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Indyk amerykański
Składniki: Indyk 1szt ok.5kg Masło 200g Sól, Indyka nacieramy dokładnie solą od środka i od wewnątrz. Masło rozpuszczamy i za pomocą strzykawki nabijamy indyka masłem. Kasztany 500g Rodzynki 100g Śmietana 200ml Pieczywo tostowe 1szt seler naciowy 2 łodygi, Cebula 1szt Natka pietruszki, Sól, pieprz czarny
Przygotowanie: Kasztany moczymy w wodzie. Miękkie skorupy nacinamy na krzyż i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy i połowę kasztanów mielimy w maszynce zaś drugą połowę kroimy na cztery. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy seler naciowy. W garnku mieszamy pokrojone pieczywo tostowe w kostkę z masą kasztanową, kawałkami kasztanów, śmietaną, natką pietruszki i rodzynkami. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Indyka napełniamy od strony szyi a potem z drugiej strony. Skórę spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 4-5 godzin.
Sos żurawinowy z kawałkami gruszek
Składniki: Żurawina 250g Cukier 100g Skórka z pomarańczy, goździki Gruszki 4szt Sok żurawinowy 500ml Sól, pieprz czarny,
Przygotowanie: Żurawinę gotujemy z dodatkiem soku żurawinowego, cukru i skórki pomarańczowej. Dodajemy pokrojone w większe kawałki gruszki. Doprawiamy na koniec świeżym imbirem.
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy i ugniatamy jak klasyczne ziemniaki. Dodajemy, masło, śmietanę, parmesan oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulkę. Doprawiamy ostrą papryczką, solą oraz kminkiem. Wyciskamy zgrabne rozetki i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Ciasto serowe z dynią
Składniki: Herbatniki 150g Pierniczki 100g Masło 100g Cukier 60g Herbatniki oraz pierniczki dokładnie kruszymy i łączymy z masłem. Dynia 300g Ser biały 1kg Śmietana 36% 100ml Jaja 3szt Cukier 200g Cukier wanilinowy, Masło 10g
Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego do miękkości. Połowę dyni miksujemy a resztę zostawiamy. Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz zmiksowaną dynią. Masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy kawałki dyni i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.