Materiał promocyjny

Kuchnia na słodko

Czym tym razem zaskoczył nas utalentowany kucharz Joseph Seeletso?

Ciasto z sera koziego z figami i rozmarynem

Składniki:

250 g sera koziego (zmielonego)

2 łyżki mąki

3 jajka (żółtka oddzielnie od białek)

1 łyżka cukru

4 pokrojone w plastry figi

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ser ze skórką cytrynową, dodaj mąkę i żółtka (dodawaj po jednym). W oddzielnej misce ubij białka na sztywno. Dodaj 1/3 białek do sera, wymieszaj i dodaj resztę. Ułóż masę w ramekinach (posmarowanych masłem i mąką). Piecz w piekarniku w 180 st. przez 30 minut.

Figi:

4 figi pokrojone w ćwiartki

1 łyżka miodu

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

Przygotowanie:

Podsmaż wszystkie składniki na patelni (3 minuty) i podaj na wierzchu serniczka.

Minitarta z brzoskwiniami i orzechami

Składniki:

4 brzoskwinie

500 g cukru

200 g ciasta francuskiego

100 g masła

50 g cynamonu

Nadzienie:

100 g zmielonych migdałów

1 posiekana papryczka chili

50 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki nadzienia i wstaw do lodówki. Na patelnię wsyp cukier, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj aż powstanie złocisty karmel. Ułóż 4 okrągłe wykrawaczki do pączków na blaszce do pieczenia. Wlej do każdej trochę karmelu i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj masło do reszty karmelu. Do brzoskwini nałóż miksturę migdałową, posyp cynamonem, ułóż na ostudzonych krążkach z karmelu (nadzieniem do góry). Rozwałkuj ciasto francuskie, wytnij koła i ułóż na brzoskwniach. Przyklej brzegi i piecz w 180 st. przez 30 minut.

Czekolada i imbir

Składniki:

175 g czekolady

175 g masła

4 jajka

4 żółtka

75 g mąki

1 łyżeczka tartego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu w kąpieli wodnej. Pozostaw do ochłodzenia do temperatury pokojowej. Ubij żółtka, jajka i cukier na pianę. Dodaj mąkę, imbir i czekoladę z masłem, wymieszaj. Natrzyj masłem parę kokilek, posyp mąką i strzepnij nadmiar. Dodaj mieszankę czekoladową i wstaw do lodówki. Piecz w piekarniku przez ok. 8-9 min w 180 stopniach.

Organiczna jajecznica

Składniki:

3 jajka

1 łyżka stołowa masła pociętego w kostkę

sól i pieprz

1/2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół

8 grillowanych

4 grillowane pomidory

4 grzanki

Przygotowanie:

Rozbij jajka na teflonową patelnię, dodaj masło, przenieś na mniejszy ogień i zacznij mieszać, zdejmując patelnię z ognia, aż jajka zaczną łączyć się razem. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Podawaj na tostach z grillowanymi grzybami i pomidorami.

Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości