Przepisy kulinarne

Kuchnia na poprawę nastroju

Jak sobie poprawić nastrój? O tym kucharze: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak, którzy w kuchni Dzień dobry TVN przygotowali suflet z białej czekolady i brandy, gorąca czekoladę z kardamonem na ostro oraz karczocha pieczonego w sosie oliwno - truflowym.

Gorąca czekolada z kardamonem na ostro

Składniki:


2 szklanki kakao w proszku (w zależności od potrzeby i gęstości czekolady)


2 szklanki mleka


1 zmiażdżone ziarno kardamonu


1 laska cynamonu


świeża, ostra papryczka


1 łyżeczka marmolady wiśniowej



Przygotowanie:


W mleku gotujemy papryczkę, kardamon i laskę cynamonu. Po kilku chwilach mleko przecedzamy i zmniejszamy ogień do minimum. Do mleka wsypujemy powoli kakao, wciąż mieszając. Podajemy z marmoladą na wierzchu lub obok - na łyżeczce.



Suflet z białej czekolady i brandy

Składniki:


4 żółtka


2 białka


2 tabliczki białej czekolady


50 ml brandy


1/2 szklanki cukru pudru


10 dkg rozpuszczonego masła


kilka mrożonych malin


3 łyżki mleka 3,2%



Przygotowanie:


Foremki do sufletu smarujemy masłem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na parze, w misce, rozpuszczamy w mleku czekoladę i doprowadzamy do jednolitej gładkiej masy. Do masy delikatnie wlewamy żółtka i brandy, po chwili dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę kręcimy na parze. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Po ostygnięciu masy, łączymy wszystkie składniki i dodajemy maliny (ważne, by kręcić w jedną stronę). Wykładamy delikatnie do żaroodpornych naczyń i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy aż wyrośnie.



Karczoch pieczony w sosie oliwno - truflowym

Składniki:


4 karczochy z zalewy


gar startego twardego sera np. Carskiego


2 małe pomidory


gar czarnych oliwek


1 łyżka masła


2 ząbki czosnku


mały strąk chilli


łyżka czarnej pasty truflowej


1 pomidor


łyżka startego imbiru


kilka kropli soku z cytryny


szczypta brązowego cukru


czarny pieprz do smaku



Przygotowanie:


Karczochy i pomidory rozkrawamy na pół. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do środka karczocha i obficie posypujemy serem. Wkładamy na ok. 15 minut do pieca. Mamy czas na ekspresowy dodatek - pomidorową salsę. Siekamy drobno pomidora, dodajemy utarty imbir, cukier, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i salsa gotowa. Przygotowujemy sos oliwno-truflowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek, chilli, pastę truflową i posiekane oliwki, wszystko smażymy. Na sam koniec dodajemy zimne masło, by sos uzyskał gładką konsystencję. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Na środek talerza kładziemy serce z karczocha, dookoła polewamy pomidorową salsą.



Suflet czarny, jak smoła, z nutką ajerkoniaku

Składniki:


4 żółtka


1-2 białka


tabliczka dobrej gorzkiej czekolady


1 szklanki cukru pudru


100 g rozpuszczonego masła


małpeczka ajerkoniaku (100 ml)



Przygotowanie:


Czekoladę rozpuszczamy na parze. Mieszamy delikatnie i czekamy do roztopienia, następnie wolno dodajemy rozpuszczone masło i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejny krok to 4 żółtka, które również wrzucamy do masy. Teraz rondelek zdejmujemy z ognia. Osobno ubijamy białko, w trakcie dodajemy cukier puder. Czas, by połączyć dwie masy, robimy to ostrożnie by białko nam się nie ścięło. Czekoladę delikatnie przelewamy do białka i łączymy. Naszą masą wypełniamy wysmarowane masłem sufletówki. Czekoladowy przysmak pieczemy 9 minut w temperaturze ok. 200 stopni do wyrośnięcia. Po upieczeniu polewamy go ajerkoniakiem i serwujemy z lodami.



Palce lizać!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0