Przepisy kulinarne

Kuchnia na poprawę humoru

Kuchnia na poprawę humoru

Kuchnia na poprawę humoru

Przepisy kulinarne

Kuchnia na poprawę humoru

Kuchnia na poprawę humoru

Kuchnia na poprawę humoru

Przygnębia Cię ponura jesień? Masz dość zimna i pluchy? Spróbuj naszej kuchni! Piotr Kucharski gwarantuje raj dla podniebienia i natychmiastową poprawę nastroju.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News

Makaron sojowy z zielonymi warzywami
Składniki:
olej słonecznikowy
1 zielona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 zielona papryka
1 mały brokuł
100 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego, zielonego groszku
400 g makaronu sojowego (chińskiego)
2 łyżki octu jasnego winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
sól i pieprz
1 pęczek dymki, pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez chwilę chilli, czosnek i cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na największym ogniu. Mieszać przez około 10 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodać do warzyw. Wymieszać w miseczce ocet, sos sojowy, cukier i miód. Polać makaron i wymieszać. Całość posypać dymką.

Bliny z jagodami i kremem jagodowo-bananowym
Składniki:
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml letniej wody
4 jajka
350 ml letniego mleka
5 łyżek masła
200 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
0, 5 łyżeczki soli
100 g mrożonych jagód
sklarowane masło do smażenia lub olej roślinny

Krem jagodowo-bananowy:
3 banany
300 g mrożonych jagód

Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru i wodę. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki i sól. Następnie wlać rozczyn, żółtka, mleko i masło. Dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Dodać pianę z białek i łyżką dokładnie wmieszać ją w ciasto. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło lub olej, nakładać dużą łyżką placuszki, posypać jagodami. Smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone bliny układać na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku, aż usmażymy wszystkie. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotować krem. Banany (w skórkach) i jagody ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170ºC, piec około 20 min. Owoce wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Banany obrać i razem z jagodami przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki. Bliny podawać z kremem jagodowo-bananowym.

Steki z szalotkami pieczonymi w winie
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej (około 200 g/szt.)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
15 szalotek (lub innych małych cebulek)
400 ml słodkiego czerwonego wina

Przygotowanie:
Steki przyprawić pieprzem, polać oliwą i odstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Obrane szalotki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec około 20 min. Następnie zalać winem. Piec aż wino zredukuje się do połowy. W tym czasie usmażyć steki, posolić.  Steki podawać z szalotkami polanymi zredukowanym winem.

Czekoladowe krówki
Składniki:
1 puszka kondensowanego mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła

Przygotowanie:
Masłem natłuścić podłużną formę do pieczenia o wymiarach około 24 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. W szklanej misce wymieszać mleko, cynamon, czekoladę i masło. Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać całość, aż czekolada się rozpuści. Przelać do formy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.
Wyjąć z formy, oddzielić papier. Ciepłym nożem pokroić na 2 cm kawałki.

Chlebek czekoladowy
Składniki:
250 ml mleka
30g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
550g mąki pszennej
3 żółtka
50g masła
¼ łyżeczki soli
200g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
1 białko

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone, ciepłe masło sól i czekoladę. Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, czekać do momentu, w którym podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto, uformować podłużny walec, przeciąć wzdłuż na trzy części i zapleść z nich warkocz jak na chałkę. Końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180ºC.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0