Przepisy kulinarne

Kuchnia na Polu Mokotowskim

Ewa Gawryluk pod komendą Roberta Sowy przygotowała dla nas dzisiaj na Polu Mokotowskim kilka smacznych potraw. Jak sobie poradziła z tym wyzwaniem mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Marynowana pierś z kurczaka w pieprzu cytrynowym

Składniki dla 4 osób:
500 g oczyszczonych piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pieprzu cytrynowego Prymat
1 łyżka słodkiej papryki węgierskiej Prymat
Imbir
Sok z limonki
1 pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
10 dojrzałych moreli
Sól, grubo mielony czarny pieprz
150 ml białego wina

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone mięso osuszyć, zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pierś z kurczaka z każdej ze stron, następnie dodać pokrojone w ćwiartki morele i siekaną kolendrę. Całość dusić przez kilka minut. Gdy owoce puszczą sok, dodać białe wino i doprawić do smaku. Podawać z ryżem długoziarnistym lub kluseczkami.

Grillowany ser camembert z gruszką

Składniki dla 4 osób:
4 sery camembert
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego imbiru
3 świeże gruszki
1 łyżka miodu lipowego
50 ml winiaku
1 papryczki chili
Sól, grubo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka
Garść mieszanych kiełków do dekoracji
2 pomidory koktajlowe
Szczypiorek
6 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone w plastry, filetowane gruszki, tak aby były lekko twarde. Dodać miód, winiak, imbir, pół papryczki chili, przyprawy i porwane listki świeżej mięty. Całość gotować do momentu uzyskania gęstego sosu z kawałkami gruszki. Ser camembert grillować z każdej ze stron, do momentu aż będzie pęczniał. Aromatyczne gruszki ułożyć na talerzach, dodać ser camembert, udekorować kiełkami i pomidorami oraz skropić sosem powstałym z duszenia gruszek.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0