Przepisy kulinarne

Kuchnia na Polu Mokotowskim

Przepisy kulinarne

Kuchnia na Polu Mokotowskim

Ewa Gawryluk pod komendą Roberta Sowy przygotowała dla nas dzisiaj na Polu Mokotowskim kilka smacznych potraw. Jak sobie poradziła z tym wyzwaniem mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Marynowana pierś z kurczaka w pieprzu cytrynowym

Składniki dla 4 osób:
500 g oczyszczonych piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pieprzu cytrynowego Prymat
1 łyżka słodkiej papryki węgierskiej Prymat
Imbir
Sok z limonki
1 pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
10 dojrzałych moreli
Sól, grubo mielony czarny pieprz
150 ml białego wina

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone mięso osuszyć, zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pierś z kurczaka z każdej ze stron, następnie dodać pokrojone w ćwiartki morele i siekaną kolendrę. Całość dusić przez kilka minut. Gdy owoce puszczą sok, dodać białe wino i doprawić do smaku. Podawać z ryżem długoziarnistym lub kluseczkami.

Grillowany ser camembert z gruszką

Składniki dla 4 osób:
4 sery camembert
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego imbiru
3 świeże gruszki
1 łyżka miodu lipowego
50 ml winiaku
1 papryczki chili
Sól, grubo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka
Garść mieszanych kiełków do dekoracji
2 pomidory koktajlowe
Szczypiorek
6 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone w plastry, filetowane gruszki, tak aby były lekko twarde. Dodać miód, winiak, imbir, pół papryczki chili, przyprawy i porwane listki świeżej mięty. Całość gotować do momentu uzyskania gęstego sosu z kawałkami gruszki. Ser camembert grillować z każdej ze stron, do momentu aż będzie pęczniał. Aromatyczne gruszki ułożyć na talerzach, dodać ser camembert, udekorować kiełkami i pomidorami oraz skropić sosem powstałym z duszenia gruszek.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0