Dziś w studiu Dzień Dobry TVN Grzesiek i Tomek czyli nasza stała para kucharska przedstawiła przepisy na dania na parze!Łosoś w porach na parze
Składniki:
4 steki z łososia
1 por
liście kaffiru
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu dashi
ocet ryżowy
marynata:
2 łyżki sambal oelek
2 ząbki czosnku
1 limonka
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka świeżego imbiru
Przygotowanie:
Do miski ścieramy skórkę z limonki, a limonkę ścieramy. Ścieramy również imbir i czosnek, i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Łososia solimy, pieprzymy i zanurzamy w marynacie na 12 godzin. Pora myjemy, nacinamy z czterech stron wzdłuż i obieramy, by powstały długie i szerokie paski, które wkładamy na 5 min do wrzątku. Wycinamy ok. 10 centymetrowe paski i układamy w rzędach na blacie. Następnie prostopadle przeplatamy pozostałymi paskami tworząc szachownicę, która posłuży nam do zawinięcia wcześniej przygotowanego łososia. Do przyrządzenia łososia przygotowujemy wywar gotując wszystkie składniki. Nad wywarem umieszczamy drugi garnek do parowania i umieszczamy w nim sakiewki z łososia. Gotujemy około 20min. Można podawać z ryżem również ugotowanym na parze.
Pure ziemniaczane
Składniki:
ziemniaki
marchewka
olej rzepakowy
natka pietruszki
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki zwykły kojarzyć się z czymś bardzo ciężkim. Otóż wcale tak nie jest. Wszystko zależy od dodatków których użyjemy. Gotowane na parze w mundurkach zachowują nie tylko smak… Dobrze umyte ziemniaki (dobre będą stare) i marchew wkładamy do specjalnego garnka, parownika lub azjatyckiego koszyczka do gotowania na parze. Całość przykrywany i gotujemy aż do miękkości. Kiedy warzywa będą gotowe (sprawdzamy nakłuwając widelcem, jeśli będzie wchodził bez większych oporów – jest ok) obieramy je jak najcieniej i mielimy np. za pomocą Blendera. Jeszcze tylko kilka łyżek oliwy, zielsko, sól i gotowe. Do rybki jak ulał..
Gołąbki z papryką w trzech kolorach
Składniki:
małe liście kapusty
30 dag mięsa mielonego wołowego
po 1/4 papryki w trzech kolorach
2 ząbki czosnku
świeża mięta
suszona mięta
2 jaja
kminek
herbata owocowa
1 chili
Przygotowanie:
Paprykę bardzo drobno siekamy i łączymy z mięsem. Dodajemy starty czosnek, posiekaną mięte, chili, kunimi jajko. Liście kapusty sparzamy jak na gołąbki i zawijamy w nie mięso. Wywar robimy z suszonej mięty i owocowej herbaty. Gotujemy około 35min i podajemy z sosem np. jogurtowo-czosnkowym
Gruszka na parze z lodami
Składniki:
3 łyżki białego wina
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka koniaku lub rumu
1 gruszka
1 szczypta cukru
1 łyżka kwaśnej marmolady
1 kula lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Umyta gruszkę możemy upiec (obraną, pokrojona w 8 i posypaną cukrem) lub ugotować na parze (wydrylowaną, np. nad sokiem z antonówki). Mamy czas na sos. Zasada jest taka, że wino z którego będziemy go przygotowywać musi nadawać się do picia. Nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem i winem, i ucieramy przez ok. minutę. Następnie zdejmujemy z ognia i ucieramy jeszcze moment do uzyskania puszystej konsystencji. W ferworze walki możemy dodać dla aromatu jeszcze innego alkoholu. Jesteśmy już gotowi. Gruszkę w cząstki i na talerz kilka łyżek sosu i gotowe. Dla złamania smaku i ozdoby możemy dodać na talerz kilka kapek kwaśnej marmolady i lody np. śmietankowe. Ach ta para.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"