Kuchnia na opak

Torcik wyglądający jak sernik, ciasto, którego spód będzie na wierzchu, lasagne, która nie będzie otwarta. Zaciekawieni? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wywrócił wszystko na nice.

Wiosenny ogródek

Składniki:

350 g czarnych oliwek

1 kromka pumpernikla

0,5 łyżeczki otrębów owsianych

3 łyżki majonezu

2 rzodkiewki

2 młode marchewki

koperek

Sposób przygotowania:

Oliwki wyłożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 65ºC na około 16 godzin. Następnie drobno pokroić. Pumpernikiel zmiksować w robocie kuchennym i wymieszać z oliwkami oraz otrębami owsianymi. Na spód umytych małych doniczek nałożyć majonez, na wierzch jadalną ziemie i wbić w nią warzywa i koperek.

Biszkopt na opak

Składniki:

150 g masła

¾ szklanki cukru

5 jajek

1 ¼ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 puszka krojonych ananasów

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć ananasy, na nie wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.

Otwarta lasagna

Składniki:

8 płatów makaronu lasagne

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

300 g pieczarek

2 plastry boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

listki świeżego tymianku

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

50 ml śmietany 30%

80 g startego sera dojrzewającego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w dużym garnku, aby pozostał aldente. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Grzyby pokroić w grube plastry. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle i oliwie. Dodać grzyby i smażyć razem aż grzyby nabiorą rumianego koloru. Dodać drobno pokrojony czosnek, tymianek, orzechy i śmietanę. Dusić kilka minut. Na dwa talerze nałożyć odrobinę sosu, na to płat makaronu. Kontynuować to do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posypać serem i zapiec w piekarniku z rozgrzaną górną grzałką do 200ºC. Wstawić talerze pod grzałkę. Piec aż ser się zezłoci.

Wytrawny sernik

Składniki:

200 g pumpernikla

500 g serka kremowego

200 g wędzonego łososia

100 g wędzonego łososia w plasterkach

pomidorki koktajlowe

200 ml białego wytrawnego wina

3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy około 23 cm lekko natłuścić oliwą i wyłożyć folią spożywczą. Pumpernikiel rozdrobnić w robocie kuchennym lub bardzo dokładnie pokruszyć. Wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i dokładnie docisnąć do dna. Serek zmiksować z 200 g wędzonego łososia. Półtorej łyżeczki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody. Ciągle miksując ser z łososiem dodać rozpuszczoną żelatynę. Przelać całość na spód z pumpernikla. Na wierzchu ułożyć różyczki z łososia i połówki z pomidorków. Wino podgrzać i rozpuścić w nim 1,5 łyżeczki żelatyny. Wino wylać na wierzch torcika. Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Rogale maślane z makiem

Składniki:

250 ml letniego mleka

20 g drożdży

1 łyżka cukru

3 łyżki mleka w proszku

400-450 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

mleko do namoczenia

mak do posypania

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, sól i olej. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobić rękami przez około 3-4 minuty. Ciasto zagnieść w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Następnie przekroić go na 4 części. Zaczynając od podstawy trójkąta zwinąć rogale, lekko zakrzywić, namoczyć w mleku a następnie w maku. Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC. Piec około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości