Przygotowanie: Ziemniaki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w 180-200 stopniach do miękkości. Na sałatkę: wymieszaj liście estragonu z orzechami, sokiem z cytryny i oliwą. Podawaj z ziemniakami.
Kompot jabłkowy z imbirem i oregano
Składniki: 4 łyżki posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanego imbiru 1,25 l przegotowanej wody 2 drobno pokrojone jabłka 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki zalej gorącą wodą, pozostaw na 5 minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły.
Kasza gryczana
Składniki: 1 l zielonej herbaty 50 ml oliwy posiekana cebula 1 ząbek czosnku 250 g kaszy gryczanej
Przygotowany: Zagotuj litr zielonej herbaty. W oddzielnym garnku zeszklij czosnek i cebulę. Wsyp kaszę i smaż 3 minuty. Zalej herbatą i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Klopsiki
Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 posiekana gałązka rozmarynu 200 g suszonych śliwek oliwa sól pieprz
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki poza śliwkami, dopraw solą i pieprzem, uformuj kuleczki wielkości piłki golfowej ze śliwkami w środku. Ułóż w foremce do zapiekania i piecz 15-20 minut w 180 st. Podawaj z kaszą.