W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.Wędzony dziki łosoś bałtycki z burakami i kawiorem keta
Składniki na 4 porcje :
500 gr oczyszczonego filetu
1 kg buraków
50 gr kawior keta
100 ml śmietana 36%
20 ml oliwy extra virgin
50 ml oleju roślinnego do smażenia
1 gałązka trybuli
bliny:
100gr creme fraiche
100 gr puree ziemniaczane czyste
1 jajko
20 gr mąki
Przepis:
Z łososia wyciąć 6 równych ładnych plastrów, resztę ryby drobno zmielić, przetrzeć przez sito i wtłoczyć zimną śmietanę, aby wyrobić muss. 2 plastry zawijamy z musem, pozostałe 4 pozostawiamy do ułożenia na talerzu. 2 buraki pieczemy w folii aluminiowej przez 2 godz. 180C, z pozostałych wyciskamy sok i go redukujemy, jak zgęstnieje to emulsyfikujemy z oliwą. Pieczone buraki kroimy w kostkę 1x1 cm i okrągłe plasterki do dekoracji produkty na bliny mieszamy i smażymy bliny 2cm średnicy na rozgrzanej patelni (4 na porcję).
Plater łososia układamy na przesmarowanym creme fraiche talerzu, na nim układamy roladki z musem (jedną na leżąco, druga na stojąco), kostki buraków obtoczone w emulsji i bliny, na jedną roladkę kładziemy kawior, natomiast na drugą plaster pieczonego buraka, całość przybieramy trybulą.
Filet z polędwicy z jelenia z salsefią, czerwoną kapustą i prażona grasicą
Składniki na 4 porcje:
600 gr. oczyszczonej polędwicy z jelenia
150 gr. grasicy cielęcej
200 ml mleka
listek laurowy, świeży tymianek
100 gr. włoszczyzny
1 pigwa
50 gr. cukru
300 gr. korzenia pietruszki
200 ml śmietany
2 szalotki 150 gr. masła
1 główka czosnku
sos cielęcy winny – (przepis na sos jest bardzo długi i robi się go 3 dni, podajemy alternatywę do warunków domowych poniżej*)
11 jabłka granny Smith
mała główka czerwonek kapusty
1,5 but czerwonego wina
2 łyżki octu winnego czerwonego
łyżka miodu
50 gr. rodzynek
2 korzenie salsefii
Przygotowanie:
Z polędwicy wykrajamy 4 równe porcje. Grasicę oczyszczamy z błon i gotujemy 10 minut w mleku z włoszczyzną, po czym dzielimy na 12 równych porcji. Szalotki kroimy na pół i pieczemy na maśle przez ok. 10 minut aż się zrumienią, po czym łukujemy w formę łódeczek. Pigwę obieramy i gotujemy aż zmięknie z 2 łyżkami cukru – mielimy z malakserze. Korzeń pietruszki obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na maśle, zalewamy śmietaną, gotujemy ok. 20 minut, przyprawiamy i mielimy na puree. Główkę czosnku zalewamy śmietaną i gotujemy aż zmięknie, po czym blendujemy na puree. Salsefię obieramy, kroimy w 10 cm paski na mandolinie, blunchujemy, po czym każdy kawałek obsmażamy na maśle. Kapustę szatkujemy, marynujemy przez 24 godz. w winie, odcedzamy podsmażamy na maśle, zalewamy octem, winem i miodem, dodajemy rodzynki, i 1 pokrojone jabłko, gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin pod przykryciem. Jelenie w zależności od grubości filetu smażymy ok. 1 minuty z każdej strony i 2-3 minut w piekarniku 180 stopni C.
*z patelni po smażeniu jelenia odlewamy tłuszcz, zalewamy połową butelki czerwonego wina i deglazujemy smak po smażeniu jelenia, jak wino odparuje i pozostanie konsystencja syropu wtłaczamy 3-4 kostki 80gr zimnego masła, po czym dorzucamy pół pokrojonego w drobna kostkę jabłka.
Na talerzu układamy kapustę, na niej polędwicę z jelenia, którą polewamy sosem. Obok układamy plasterki salsefii, na niej puree pietruszkowe, łódeczki z szalotek wypełniamy puree czosnkowym, układamy na nich grasicę podsmażoną na maśle i dekorujemy puree z pigwy oraz kiełkami
Piernik z lodami creme fraiche i granitą śliwkową
Skłądniki na 8 porcji:
350 gr maki
150 gr cukru
3 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka sody
2 łyżki proszku do pieczenia
150 gr masła
2 łyżki miodu
250 gr mleka
4 jaja
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem, masło rozpuszczamy i mieszamy z miodem, a mleko z jajami, łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i pieczemy przez 45 minut 165C
lody:
300 gr creme fraiche
5 żółtek
1 laska wanilii
100 gr. cukru
150 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko z wanilią i creme fraiche gotujemy, zalewamy utarte żółtka z cukrem i mix wyrabiamy w sorbeciarce ok. 30 minut
Masa kremowa
Składniki:
100 gr. masła
100 gr. cukru pudru
50 gr. orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło wyrabiamy z cukrem na krem, dodajemy pokruszone orzechy
granita – zamrażamy sok śliwkowy i skrobiemy po zamrożeniu widelcem po całej powierzchni do uzyskania efektu pudru śniegowego
Sos czekoladowy
Składniki:
100 gr. gorzkiej czekolady
20 ml glukozy
50 ml śmietany
50 gr. masła
20 gr. kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy.
Galaretka z miodu pitnego
Składniki:
200 ml miodu pitnego trójniak
2 gr. kappa
Przygotowanie:
Całość gotujemy razem, po zagotowaniu wylewamy na płaską powierzchnię do zastygnięcia, następnie wycinamy galaretki.
Pianka śliwkowa
Składniki:
300 ml soku śliwkowego
2 gr. lecytyny sojowej
Przygotowanie:
Mieszamy i podbijamy blenderem ręcznym.
likier pomarańczowy
powidła śliwkowe
Bochenek ciasta obkrajamy, kroimy 0,5 cm plastry, nasączamy likierem i przekładamy na zmianę masą orzechową i powidłami, wykrajamy w kształt prostokątny. Na talerzu wylewamy sos czekoladowy, układamy 2 kawałki piernika, pokrywamy go galaretką, obok kładziemy kulkę lodów creme fraiche, całość zasypujemy granitą i delikatnie pokrywamy pianką śliwkową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"