Materiał promocyjny

Kuchnia na miarę luksusu

W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.

Wędzony dziki łosoś bałtycki z burakami i kawiorem keta

Składniki na 4 porcje :

500 gr oczyszczonego filetu

1 kg buraków

50 gr kawior keta

100 ml śmietana 36%

20 ml oliwy extra virgin

50 ml oleju roślinnego do smażenia

1 gałązka trybuli

bliny:

100gr creme fraiche

100 gr puree ziemniaczane czyste

1 jajko

20 gr mąki

Przepis:

Z łososia wyciąć 6 równych ładnych plastrów, resztę ryby drobno zmielić, przetrzeć przez sito i wtłoczyć zimną śmietanę, aby wyrobić muss. 2 plastry zawijamy z musem, pozostałe 4 pozostawiamy do ułożenia na talerzu. 2 buraki pieczemy w folii aluminiowej przez 2 godz. 180C, z pozostałych wyciskamy sok i go redukujemy, jak zgęstnieje to emulsyfikujemy z oliwą. Pieczone buraki kroimy w kostkę 1x1 cm i okrągłe plasterki do dekoracji produkty na bliny mieszamy i smażymy bliny 2cm średnicy na rozgrzanej patelni (4 na porcję).

Plater łososia układamy na przesmarowanym creme fraiche talerzu, na nim układamy roladki z musem (jedną na leżąco, druga na stojąco), kostki buraków obtoczone w emulsji i bliny, na jedną roladkę kładziemy kawior, natomiast na drugą plaster pieczonego buraka, całość przybieramy trybulą.

Filet z polędwicy z jelenia z salsefią, czerwoną kapustą i prażona grasicą

Składniki na 4 porcje:

600 gr. oczyszczonej polędwicy z jelenia

150 gr. grasicy cielęcej

200 ml mleka

listek laurowy, świeży tymianek

100 gr. włoszczyzny

1 pigwa

50 gr. cukru

300 gr. korzenia pietruszki

200 ml śmietany

2 szalotki 150 gr. masła

1 główka czosnku

sos cielęcy winny – (przepis na sos jest bardzo długi i robi się go 3 dni, podajemy alternatywę do warunków domowych poniżej*)

11 jabłka granny Smith

mała główka czerwonek kapusty

1,5 but czerwonego wina

2 łyżki octu winnego czerwonego

łyżka miodu

50 gr. rodzynek

2 korzenie salsefii

Przygotowanie:

Z polędwicy wykrajamy 4 równe porcje. Grasicę oczyszczamy z błon i gotujemy 10 minut w mleku z włoszczyzną, po czym dzielimy na 12 równych porcji. Szalotki kroimy na pół i pieczemy na maśle przez ok. 10 minut aż się zrumienią, po czym łukujemy w formę łódeczek. Pigwę obieramy i gotujemy aż zmięknie z 2 łyżkami cukru – mielimy z malakserze. Korzeń pietruszki obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na maśle, zalewamy śmietaną, gotujemy ok. 20 minut, przyprawiamy i mielimy na puree. Główkę czosnku zalewamy śmietaną i gotujemy aż zmięknie, po czym blendujemy na puree. Salsefię obieramy, kroimy w 10 cm paski na mandolinie, blunchujemy, po czym każdy kawałek obsmażamy na maśle. Kapustę szatkujemy, marynujemy przez 24 godz. w winie, odcedzamy podsmażamy na maśle, zalewamy octem, winem i miodem, dodajemy rodzynki, i 1 pokrojone jabłko, gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin pod przykryciem. Jelenie w zależności od grubości filetu smażymy ok. 1 minuty z każdej strony i 2-3 minut w piekarniku 180 stopni C.

*z patelni po smażeniu jelenia odlewamy tłuszcz, zalewamy połową butelki czerwonego wina i deglazujemy smak po smażeniu jelenia, jak wino odparuje i pozostanie konsystencja syropu wtłaczamy 3-4 kostki 80gr zimnego masła, po czym dorzucamy pół pokrojonego w drobna kostkę jabłka.

Na talerzu układamy kapustę, na niej polędwicę z jelenia, którą polewamy sosem. Obok układamy plasterki salsefii, na niej puree pietruszkowe, łódeczki z szalotek wypełniamy puree czosnkowym, układamy na nich grasicę podsmażoną na maśle i dekorujemy puree z pigwy oraz kiełkami

Piernik z lodami creme fraiche i granitą śliwkową

Skłądniki na 8 porcji:

350 gr maki

150 gr cukru

3 łyżki przyprawy piernikowej

1 łyżka sody

2 łyżki proszku do pieczenia

150 gr masła

2 łyżki miodu

250 gr mleka

4 jaja

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy razem, masło rozpuszczamy i mieszamy z miodem, a mleko z jajami, łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i pieczemy przez 45 minut 165C

lody:

300 gr creme fraiche

5 żółtek

1 laska wanilii

100 gr. cukru

150 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko z wanilią i creme fraiche gotujemy, zalewamy utarte żółtka z cukrem i mix wyrabiamy w sorbeciarce ok. 30 minut

Masa kremowa

Składniki:

100 gr. masła

100 gr. cukru pudru

50 gr. orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło wyrabiamy z cukrem na krem, dodajemy pokruszone orzechy

granita – zamrażamy sok śliwkowy i skrobiemy po zamrożeniu widelcem po całej powierzchni do uzyskania efektu pudru śniegowego

Sos czekoladowy

Składniki:

100 gr. gorzkiej czekolady

20 ml glukozy

50 ml śmietany

50 gr. masła

20 gr. kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy.

Galaretka z miodu pitnego

Składniki:

200 ml miodu pitnego trójniak

2 gr. kappa

Przygotowanie:

Całość gotujemy razem, po zagotowaniu wylewamy na płaską powierzchnię do zastygnięcia, następnie wycinamy galaretki.

Pianka śliwkowa

Składniki:

300 ml soku śliwkowego

2 gr. lecytyny sojowej

Przygotowanie:

Mieszamy i podbijamy blenderem ręcznym.

likier pomarańczowy

powidła śliwkowe

Bochenek ciasta obkrajamy, kroimy 0,5 cm plastry, nasączamy likierem i przekładamy na zmianę masą orzechową i powidłami, wykrajamy w kształt prostokątny. Na talerzu wylewamy sos czekoladowy, układamy 2 kawałki piernika, pokrywamy go galaretką, obok kładziemy kulkę lodów creme fraiche, całość zasypujemy granitą i delikatnie pokrywamy pianką śliwkową.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"