Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

Dzieci rządzą w kuchni
Pierogi, naleśniki czy kawałki kurczaka to dania, które dzieci uwielbiają. Przepisy inspirowane kuchniami świata pozwalają nie tylko poznawać smaki, ale także kulturę i zwyczaje innych państw. W naszym programie potrawy dobre na czas ferii przygotował Tomasz Grabski, który do rodzinnego gotowania zaprosił 10-letniego syna Juliana.

Warzywne empanadas podane z kwaśną śmietaną i kolendrą – Meksyk

Składniki na empanadas:

  • mąka pszenna 0,40 kg
    • masło 82% 0,25 kg
      • kwaśna śmietana 0,10 kg
        • proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
          • sól płaska łyżeczka
            • jajko do smarowania
              • czarny sezam do posypania

                Farsz:

                • masło 2 łyżki
                  • cebula 1 szt.
                    • czosnek 5 ząbki
                      • ciecierzyca konserw. 1 szklana
                        • bataty (gotowane ) 2 szt.
                          • marchewka 1 szt.
                            • pietruszka zielona ½ pęczka`
                              • kumin do smaku
                                • sól, pieprz do smaku
                                  • sok z cytryny do smaku

                                    Wykonanie:

                                    1. Składniki na ciasto połącz tworząc kulkę , którą należy zawinąć w folię i dobrze wystudzić.
                                      1. Następnie ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką pszenną, wytnij okrąg, nałóż farsz i uformuj pierożki. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jakiem i posyp sezamem. Piecz w temp 180 st. C do złoto-rumianego koloru.

                                        Farsz:

                                        Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na maśle. Poduszone widelcem ugotowane bataty oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę dopraw do smaku przyprawami, pod koniec dorzuć świeżo siekanej pietruszki.

                                        Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                        Nuggetsy z kurczaka z frytkami z batatów i pietruszki oraz sosem jogurtowo-ziołowym - USA

                                        Składniki na nuggetsy

                                        • polędwiczki z kurczaka 0,50 kg
                                          • sól łyżeczka
                                            • jajka 3 szt.
                                              • mleko 3,2 % 1 szklanka
                                                • mąka pszenna 0,2 kg
                                                  • mąka kukurydziana 0,2 kg
                                                    • olej 0,5 L
                                                      • sól i pieprz do smaku
                                                        • oregano 1 łyżka

                                                          Frytki:

                                                          • bataty 3 szt.
                                                            • korzeń pietruszki 2 szt.
                                                              • miód 2 łyżki
                                                                • sól do smaku

                                                                  Sos:

                                                                  • jogurt gęsty Grecki 1 szt.
                                                                    • szczypiorek ½ pęczka
                                                                      • koperek ½ pęczka
                                                                        • kurkuma szczypta
                                                                          • sól i pieprz do smaku

                                                                            Wykonanie nuggetsów:

                                                                            1. Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki. Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto. Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy i oregano.
                                                                              1. Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście- tę czynność wykonaj 2 razy. Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.

                                                                                Wykonanie frytek

                                                                                Obrane warzywa pokrój w paski wielkości frytek, dopraw solą i miodem. Następnie piecz w temp. 180 st. C do momentu, aż będą złote i chrupiące.

                                                                                Wykonanie sosu:

                                                                                Jogurt połącz z drobno posiekanymi ziołami, kurkumą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                Crepes suzette - naleśniki w syropie pomarańczowym z lodami śmietankowymi – Francja

                                                                                Ciasto crepes:

                                                                                • mleko 3,2 % 2 szklanki
                                                                                  • mąka pszenna 1 szklanka
                                                                                    • roztopione masło 2 łyżki
                                                                                      • jajko 2 szt.
                                                                                        • sól szczypta
                                                                                          • cukier z wanilią 1 łyżka
                                                                                            • masło 4 łyżki
                                                                                              • cukier 8 łyżek
                                                                                                • pomarańcze 4 szt.
                                                                                                  • likier pomarańczowy 80 ml
                                                                                                    • lody śmietankowe 4 porcje

                                                                                                      Wykonanie crepes:

                                                                                                      1. Do mleka dodaj mąkę, jajka, sól i cukier z wanilią. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone masło, ciasto odłóż na minimum 1 h do lodówki.
                                                                                                        1. Następnie smaż cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni odkładając je na odwrócony talerz. Przed smażeniem poskładaj je do wewnątrz tworząc trójkąty - potrzebujesz 3 na porcję.
                                                                                                          1. Przed podaniem rozpuść na patelni masło, dodaj cukier i zrób lekki karmel dodając pod koniec wyciśnięty sok z pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej zetrzeć skórkę.
                                                                                                            1. Na gotujący się syrop karmelowy wkładamy naleśniki i dodajemy likier pomarańczowy. Możesz to podpalić, wtedy będzie bardziej efektowne. Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową, podawaj na głębokim talerzu z lodami śmietankowymi.

                                                                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

                                                                                                              Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

                                                                                                              Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości