Materiał promocyjny

Kuchnia na Dzień Św. Patryka

17 marca Irlandczycy obchodzą swoje najważniejsze święto – Dzień Świętego Patryka. W tym dniu uczestniczą w ulicznych festynach, spotykają się w pubach, pijąc zielone piwo i kosztując tradycyjne potrawy.

Biała kiełbasa w wersji polskiej

Składniki:

4 kawałki surowej białej kiełbasy najlepiej cielęcej lub jagnięcej

2 cebule posiekane w piórka

Pół litra ciemnego piwa

2 kromki ciemnego pieczywa

Łyżeczka dobrego masła

2 goździki

Łyżeczka musztardy pasuje Dijon

Łyżeczka śmietany

Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy piwo i wkładamy do niego kiełbasę, gotujemy około 15 minut – wyciągamy. Do piwa wkładamy cebule, goździki i gotujemy około 10 min. Dorzucamy kromki chleba i gotujemy kolejne 5. Całość przecieramy przez drobne sito, dodajemy musztardę, masło, śmietanę i cytrynę. Kiełbasę podajemy polaną sosem z ubitymi ziemniakami.

Irlandzka zupa ziemniaczana z bekonem

Składniki:

400 g bekonu surowego

2 cebule posiekane w kostkę

1 marchew posiekana w talarki

50 g selera w zapałki

600 g ziemniaków w kostkę

1 1/2 l bulionu mięsnego najlepiej wołowego

1 łyżeczka majeranku

sól i gałka muszkatołowa

2 łyżki siekanej natki pietruszki

100 ml Guinnessa

10 dkg sera cheddar

Przygotowanie:

Bekon pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać 4 łyżki bulionu i dusić pod przykryciem. Cebulę, marchew, seler i ziemniaki dodać do bekonu. Całość ponownie przesmażyć, stale mieszając. Dodać piwo, zagotować, a następnie dodać bulion i doprawić do smaku. Zupę dogotować pod przykryciem, w razie potrzeby dodatkowo doprawić do smaku. Przed podaniem posypać startym cheddarem i natką pietruszki

Gulasz jagnięcy na ciemnym piwie

Składniki

1 kg jagnięciny może być łopatka lub oczyszczona gicz

Oliwa z oliwek

4 łyżki mąki

1 litr Guinnessa

3 łyżki czerwonego octu winnego

4 łyżki musztardy Dijon

Kilka kropel worcestershire

Kilka liści laurowych

Kilka gałązek świeżego tymianku

4 duże czerwone cebule

6 ząbków czosnku

500 g marchewek

3 pietruszki

1 litr bulionu mięsnego

Przygotowanie:

Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę lub jak lubisz, dodaj liść laurowy i zalej piwem – wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso i odstaw na sito (podłóż pod spód miskę z marynatą aby nic nie zmarnować) a w tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w grube talary, czosnek posiekaj a marchew i pietruszkę na 3 cm kawałki. W dużym rondlu na oliwie przesmaż jagnię a gdy się zrumieni dodaj mąkę i jeszcze parę razy przemieszaj. Wyjmij mięso a do rondla wrzuć warzywa i

Colcannon

Składniki:

1 mała kapusta głowiasta ( może być pół) – w Irlandii do tego dania jest popularny jarmuż

Kilka ziemniaków fajnie jak będą czerwone

2-3 łyżki masła

1/4 szklanki mleka

1 duża cebula posiekana w kostkę

Sól / pieprz

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj i obgotuj w osolonej wodzie aż zmięknie. Podobnie postąp z ziemniakami (pokrojonymi na pół). Na maśle przesmaż cebulę i dodaj ziemniaki, kapustę i mleko. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Po chwili odparowywania dodaj jeszcze kawałek masła i podawaj.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości