Kuchnia na detoksie. Szybko i tanio

Anna Kalczyńska, widząc jak chętnie Marcin Meller objada się podczas programu, postanowiła coś z tym zrobić. Dlatego w naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała potrawy, które doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Skorzystajcie z jej przepisów na: pomidorowy kapuśniak, buraki gotoane na parze z żurawiną i sezamem oraz koktajl jagodowy z dodatkiem granatu. Czy Marcinowi posmakowały te potrawy? Dlaczego detoks jest potzrebny organizmowi?

POMIDOROWY KAPUŚNIAK

Składniki:

1,5 l wywaru z jarzyn

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

500 g kapusty kiszonej

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

4 pomidory obrane ze skóry

10 suszonych pomidorów bez oleju

1 papryczka chilli

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Zagotuj wywar i dodaj kapustę wraz z pomidorami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodaj drobno posiekane chilli i posyp zieloną pietruszką.

KOKTAJL JAGODOWY Z DODATKIEM GRANATU

Składniki:

1 szklanka jagód

2 łyżki jagód Goji

1/2 szklanki pestek granatu

1/2 szklanki otrębów owsianych

1 szklanka mleka owsianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.

CONGEE Z DYNIĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego

1 litr wody

100 g dyni startej na tarce o grubych oczkach

1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wsyp ryż. Nie płucz go wcześniej ani nie dodawaj soli. Dodaj wodę i gotuj ryż aż do wygotowania się wody. Powinno to zająć około 1 godziny czasu. Pod koniec gotowania dodaj dynię, cynamon oraz jabłko i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj gorące.

BURAKI GOTOWANE NA PARZE Z ŻURAWINĄ I SEZAMEM

Składniki:

4 buraki

3 łyżki żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

sok z 1 cytryny

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie:

Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Ugotuj na parze posolone i z dodatkiem pieprzu. Następnie przełóż na półmisek, skrop cytryną i posyp zieloną pietruszką oraz odsączoną żurawiną. Na patelni podpraż sezam i gdy zacznie się rumienić dodaj sos sojowy. Wymieszaj i polej sosem ugotowane buraki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości