Kuchnia Moniuszki w wykonaniu Agnieszki Kręglickiej

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Kręglicka przygotowała coś dla smakoszy kuchni XIX wieku, a dokładnie potrawy, które ukształtowały gust kulinarny Stanisława Moniuszki.

Szałtanosy – kołduny z twarogiem według Wincentyny Zawadzkiej

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
    • 2 cebule
      • 300 g tłustej szynki (wędliny dobrej jakości)
        • 1 ząbek czosnku
          • sól, pieprz
            • 1 op. kwaśnej śmietany
              • 200 g masła

                ciasto:

                • 0,5 kg mąki tortowej
                  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                    • 1 szklanka ciepłego mleka
                      • 2 łyżki oleju
                        • sól

                          Przygotowanie:

                          Cebulę pokroić drobniutko i wraz z czosnkiem zeszklić na maśle. Wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

                          W misce wymieszać obie mąki z solą, dolać olej, 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody i mleko Wymieszać i zagnieść. Odstawić, by odpoczęło i stało się bardziej elastyczne na 20 minut. Wałkować płaty ciasta, wycinać kółka, nakładać nadzienie, sklejać półksiężyce, a z nich kołduny sklejone rożkami brzegów półksiężyca. Kłaść do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować przez 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzić, podawać z kwaśną śmietaną, rozpuszczonym masłem i świeżo mielonym pieprzem.

                          >>> Zobacz też: Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe?

                          >>> Świdermajer Agnieszki Kręglickiej.<<<

                          Melszpajz – zapiekanka z chałki wg Rebekki Wolff

                          Składniki:

                          • 1 chałka, niezbyt świeża
                            • 3 szklanki śmietanki kremówki
                              • 5 jajek
                                • 150 g cukru
                                  • ekstrakt wanilii
                                    • 50 g rodzynek
                                      • cynamon, gałka muszkatołowa
                                        • szczypta soli
                                          • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

                                            Przygotowanie:

                                            W misce roztrzep jajka ze śmietanką i przyprawami, dodaj rodzynki. Chałkę pokrój w grubą kostkę, albo porwij na kawałki. Wrzuć chałkę do śmietanki, trzymaj 10 minut, mieszaj czasami, niech namoknie. Naczynia żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż chałkę wraz z płynem. Przygotuj pieczenie w kąpieli wodnej. Naczynie z chałką wstaw do większego naczynia, do którego wlej gorącej wody. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz, aż wierzch się zrumieni, a masa jajeczna zetnie.

                                            >>> Zobacz też: Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz.

                                            Konchy z łososiem i ziemniakami wg Lucyny Ćwierczakiewiczowej

                                            Składniki:

                                            • 200 g filetu łososia
                                              • 2 ziemniaki
                                                • drobny szczypiorek
                                                  • sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
                                                    • do posypania: tarty parmezan

                                                      Przygotowanie:

                                                      Najlepiej jeśli kawałek ryby i ziemniaki będą z poprzedniego dnia – to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Łososia upiecz w piekarniku, rozdziel na cząstki. Ziemniaki ugotuj i pokrój w grube plasterki. Przygotuj beszamel: rozgrzej masło na patelni, dodaj mąkę, rozprowadź dokładnie, by nie było grudek, wlej mleko i podgrzewaj ciągle mieszając. Sos ma być gładki, zmniejsz gaz, gdy się zagotuje i zagęści, dalej gotuj dodaj przyprawy. Wyłącz, gdy już nie gęstnieje, ostudź.

                                                      Ziemniaki i rybę ułóż na muszelkach. Do beszamelu dodaj żółtko i wymieszaj. Przykryj beszamelem rybę i ziemniaki na muszelkach, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i zapiecz.

                                                      >>> Zobacz też: Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości