Kuchnia Moniki Mrozowskiej dla karmiących mam

Monika Mrozowska
Monika Mrozowska
W sierpniu Monika Mrozowska i Sebastian Jaworski przywitali na świecie małego Józefa. Noworodek miał 57 cm i ważył 3970 gramów. Monika w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, dzięki którym świeżo upieczone mamy będą się czuły lekko i zdrowo. Towarzyszyła jej córka Karolina.

Musli dla młode mamy

Składniki:

3 łyżki rodzynek-wapń

3 łyżki żurawiny-dobrze wpływają na układ moczowy

8 moreli pociętych na mniejsze kawałki- wapń i żelazo

4 łyżki pestek dyni- magnez

4 łyżki pestek słonecznika-magnez

3 łyżki migdałów obranych ze skórki- dobrze wpływają na laktację

½ szklanki płatków orkiszowych- dają dużo energii

½ szklanki otrębów owsianych- dobrze wpływają na skórę i perystaltykę

3 łyżki sezamu-wapń

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na jedną porcję wsypujemy ok. 5 łyżek mieszanki i zalewamy jogurtem lub mlekiem owsianym, ryżowym... Lepiej zrezygnować z mleka krowiego nie przetworzonego, bo może uczulać dziecko.

Obiad dla młodej mamy:

Zupa

Składniki:brokuły

1 mała marchewka

1 mała pietruszka

mały kawałek pora

3 łyżki oleju rzepakowego

½ kostki tofu naturalnego- kwasy omega 3, żelazo

ok. 50 g makaronu sojowego ( lub ryżowego)

2 łyżki oleju lnianego-kwasy omega 3

sos teriyaki do smaku

ok. ½ l wody

1 łyżka siemienia lnianego

3 łyżki sezamu-wapń

odrobina soli

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej rzepakowy. Podsmażamy ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie zalewamy wodą i dodajemy pokrojone na małe kawałki różyczki brokułów. Całość gotujemy ok. 8 minut. W tym czasie na patelni podprażamy na złocisty kolor z odrobiną soli sezam, który następnie mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu. Zmielony mieszamy z siemieniem.Do ugotowanej zupy dodajemy makaron i pokrojone w kostkę tofu i gotujemy jeszcze chwilę, aż makaron zmięknie. Gotową zupę doprawiamy sosem teriyaki. Na talerzu posypujemy solą sezamową z siemieniem i polewamy olejem lnianym.

Drugie danie

Składniki:

ok. 150 g makaronu ryżowego ( np. Tagliatelle)

2 łyżki masła

1 jajko

1 średnia cukinia

2 liście nori- kwasy omega 3

sos sojowy do smaku

sól sezamowa z siemieniem do smaku-wapń

olej lniany do smaku- kwasy omega 3

Przygotowanie:

Makaron gotujemy aż będzie miękki. Odsączamy. Przerzucamy na wysoka patelnię. Na małym ogniu dorzucamy pokrojoną w słupek cukinię, masło oraz jajko. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie mieszamy, aż jajko się zetnie ( cukinia może być al dente). Na talerzu makaron posypujemy solą sezamową z siemieniem, pociętymi w cienkie paseczki liśćmi nori i polewamy odrobiną oleju lnianego.

Kolacja dla karmiącej mamy

Na kolację warto albo upiec ziemniaki ( magnez) lub ugotować ryż brązowy ( magnez).

Do nich świetnie będzie pasować albo:

Szpinak z sezamem

Składniki:

ok. 100 g szpinaku-magnez

2 łyżki sezamu-wapń

2 łyżki oleju sezamowego

odrobina soli

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnie ( nie dodajemy oleju!!) razem z sezamem. Dusimy 3-5 minut. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy olejem sezamowym oraz solą.

Albo:

Sałatka z burakami

Składniki:

1 średni burak- zawiera kobalt, przeciwdziała anemii

1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli-magnez, żelazo

2 łyżki twarogowego serka koziego do smarowania-wapń

łyżka oliwy z oliwek

ocet balsamiczny do smaku

kilka gałązek natki pietruszki- żelazo

Przygotowanie:

Buraka gotujemy, aż będzie miękki i obieramy ze skóry i kroimy na minimum 8 części.

Mieszamy z fasolą, oliwą, dodajemy serek i polewamy do smaku octem balsamicznym. Na końcu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości