W sierpniu Monika Mrozowska i Sebastian Jaworski przywitali na świecie małego Józefa. Noworodek miał 57 cm i ważył 3970 gramów. Monika w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, dzięki którym świeżo upieczone mamy będą się czuły lekko i zdrowo. Towarzyszyła jej córka Karolina.

 

 

 



Musli dla młode mamy
Składniki:
3 łyżki rodzynek-wapń
3 łyżki żurawiny-dobrze wpływają na układ moczowy
8 moreli pociętych na mniejsze kawałki- wapń i żelazo
4 łyżki pestek dyni- magnez
4 łyżki pestek słonecznika-magnez
3 łyżki migdałów obranych ze skórki- dobrze wpływają na laktację
½ szklanki płatków orkiszowych- dają dużo energii
½ szklanki otrębów owsianych- dobrze wpływają na skórę i perystaltykę
3 łyżki sezamu-wapń

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na jedną porcję wsypujemy ok. 5 łyżek mieszanki i zalewamy jogurtem lub mlekiem owsianym, ryżowym... Lepiej zrezygnować z mleka krowiego nie przetworzonego, bo może uczulać dziecko.

Obiad dla młodej mamy:
Zupa
Składniki:brokuły
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek pora
3 łyżki oleju rzepakowego
½ kostki tofu naturalnego- kwasy omega 3, żelazo
ok. 50 g makaronu sojowego  ( lub ryżowego)
2 łyżki oleju lnianego-kwasy omega 3
sos teriyaki do smaku
ok. ½ l wody
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki sezamu-wapń
odrobina soli

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej rzepakowy. Podsmażamy ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie zalewamy wodą i dodajemy pokrojone na małe kawałki różyczki brokułów. Całość gotujemy ok. 8 minut. W tym czasie na patelni podprażamy na złocisty kolor z odrobiną soli sezam, który następnie mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu. Zmielony mieszamy z siemieniem.Do ugotowanej zupy dodajemy makaron i pokrojone w kostkę tofu i gotujemy jeszcze chwilę, aż makaron zmięknie. Gotową zupę doprawiamy sosem teriyaki. Na talerzu posypujemy solą sezamową z siemieniem i polewamy  olejem lnianym.

Drugie danie
Składniki:
ok. 150 g makaronu ryżowego ( np. Tagliatelle)
2 łyżki masła
1 jajko
1 średnia cukinia
2 liście nori- kwasy omega 3
sos sojowy do smaku
sól sezamowa z siemieniem do smaku-wapń
olej lniany do smaku- kwasy omega 3

Przygotowanie:
Makaron gotujemy aż będzie miękki. Odsączamy. Przerzucamy na wysoka patelnię. Na małym ogniu dorzucamy pokrojoną w słupek cukinię, masło oraz jajko. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie mieszamy, aż jajko się zetnie ( cukinia może być al dente). Na talerzu makaron posypujemy solą sezamową z siemieniem, pociętymi w cienkie paseczki liśćmi nori i polewamy odrobiną oleju lnianego.


Kolacja dla karmiącej mamy
Na kolację warto albo upiec ziemniaki ( magnez) lub ugotować ryż brązowy ( magnez).
Do nich świetnie będzie pasować albo:

Szpinak z sezamem
Składniki:
ok. 100 g szpinaku-magnez
2 łyżki sezamu-wapń
2 łyżki oleju sezamowego
odrobina soli

Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnie ( nie dodajemy oleju!!) razem z sezamem. Dusimy 3-5 minut. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy olejem sezamowym oraz solą.

Albo:
Sałatka z burakami
Składniki:
1 średni burak- zawiera kobalt, przeciwdziała anemii
1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli-magnez, żelazo
2 łyżki twarogowego serka koziego do smarowania-wapń
łyżka oliwy z oliwek
ocet balsamiczny do smaku
kilka gałązek natki pietruszki- żelazo

Przygotowanie:
Buraka gotujemy, aż będzie miękki i obieramy ze skóry i kroimy na minimum 8 części.
Mieszamy z fasolą, oliwą, dodajemy serek i polewamy do smaku octem balsamicznym. Na końcu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0