Przepisy kulinarne

Kuchnia Moniki i Roberta Gawlińskich

W kuchni państwa Gawlińskich wakacje trwają cały rok. Swoje kulinarne inspiracje czerpią głównie z podróży. W naszej kuchni przygotowali potrawy śródziemnomorskie.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Sałata "Kreteńska"
Składniki:
mix sałat
gruszka
avocado
ogórek
pomidorki koktajlowe
czarne suszone oliwki
świeża mięta
świeże oregano

Dip:
jogurt grecki
cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Obieramy gruszkę, avocado i ogórka. Kroimy w kawałki jednakowej wielkości. Mieszamy z sałatą. Polewamy dipem, posypujemy ziołami. Dekorujemy pomidorkami i oliwkami

Mule z makaronem
Składniki:
oliwa z oliwek
0,5 kg świeżych muli
por
czosnek
świeża papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
białe wino (półwytrawne lub półsłodkie)
makaron spaghetti barwiony atramentem z kałamarnicy
parmezan ( w kawałku)

Sposób wykonania:
Zagotować i posolić wodę na makaron. Wrzucić makaron i niech się gotuje :) W tym czasie posiekać  czosnek i białą część pora. Zeszklić na oliwie. Opłukać mule, wybrać tylko te zamknięte. W otwarte - postukać, jeśli się nie zamkną - wyrzucić. Odwrotnie z ugotowanymi - jemy tylko te otwarte! Wrzucić mule na gorącą patelnię. Wlać kieliszek wina, przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut. Odlać makaron. Wymieszać go z małżami, dolać kilka łyżek wody z gotowania. Posypać natką, kolendrą, papryczką chilli i parmezanem.

Tradycyjny grecki deser
Składniki:
jogurt grecki
miód (najchętniej grecki )
łuskane orzechy laskowe
brzoskwinie z puszki
cynamon

Sposób wykonania:
Łyżką do lodów nakładamy jogurt na talerzyk, dekorujemy brzoskwinią i orzechami, polewamy miodem.

Zobacz także: kulinarni.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0