Adam Kowalewski i Robert Kubisz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw. Podzielili się z nami przepisami, które pomogą Wam przygotować je w domu.Flaczki cielęce
Składniki:
500 g flaków cielęcych
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
0.5 pora
1 łyżeczka majeranku, najlepiej świeżego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka drobno krojonego koperku
1 łyżeczka drobno krojonej natki pietruszki
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru
300 ml wywaru z kurczaka
300 ml wywaru cielęcego
Przygotowanie:
Flaki cielęce blanszujemy we wrzącej wodzie, następnie odsączamy i dodajemy do wywaru cielęco-drobiowego. Drobno pokrojone warzywa podsmażamy na patelni i wrzucamy do flaków. Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny.
Smacznego.
Filet z polędwicy wołowej na puree ziemnniaczanym z musztardą pommery z szalotką confit i sosem smardzowym
Składniki:
1kg polędwicy wołowej
400g szalotek
30g czosnku
50g pieczarek
100g szpinaku świeżego
1 gałka muszkatołowa
15ml oliwy z oliwek
1kg ziemniaków
20g musztardy pommery
250g masła
50ml śmietany 30%
20g smardz suszonych
500ml wywaru cielęcego
500ml wina czerwonego
Świeży tymianek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwice czyścimy z błon, doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej patelni i wypiekamy z piekarniku przez około 10 minut na 180 stopni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie odsączymy i wyrabiamy na puree z masłem, śmietaną, musztardą pommery, solą i pieprzem. Szalotki szklimy na maśle z dodatkiem tymianku, wkładamy do pieca na około 15 minut. Szpinak wcześniej oczyszczony macerujemy na oliwie z tartą gałka muszkatołową, sola i pieprzem. Smardze płuczemy kilkakrotnie w wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Tak przygotowane grzyby odsączamy i odstawiamy na bok. Skrawki mięsa, szalotkę, pieczarki, tymianek i czosnek podsmażamy, zalewamy czerwonym winem i gotujemy, aż się zredukuje o 70 %. Następnie dodajemy wywar cielęcy i redukujemy do konsystencji sosu, odcedzamy dodając na koniec odsączone smardze.
Podwędzany filet z kaczki podany na konfiturze z owoców leśnych
Składniki:
- Maliny 60 g
- Jeżyny 60 g
- Jagody 30 g
-Czarna porzeczka 30 g
- Cukier ok. 100 g (w zależności od kwasowości owoców)
Imbir
Pierś z kaczki 200 g
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Owoce należy umyć na sitku pod bieżącą wodą, następnie odsączyć i część owoców
przełożyć do garnka. W garnku należy zasypać je cukrem, gotować na małym
ogniu. Pod koniec gotowania dodać pozostałą cześć owoców tak żeby zostały w całości. Filet z kaczki podsmażyć na patelni z obu stron i piec przez 7 minut w 180 st. C. Następnie przełożyć do naczynia przykrytego folia spożywczą. Wpuszczać do niego dym z drzewa owocowego. Podwędzać kaczkę ok. 30 minut
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"