Przepisy kulinarne

Kuchnia mleczna

Anna Stamach, zwyciężczyni 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania inspirowane obrazem „Mleczarka” Jana Vermeera.

PTASIE MLECZKO

Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
120 g cukru
100 g mąki
20 g gorzkiego kakao
Mleczna pianka:
2 galaretki malinowe
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
20 g cukru

Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodawaj cukier po jednej łyżce, następnie żółtka. Do ubitej piany wsypuj stopniowo mąkę i kakao. Wylej masę na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni.
Mleczna pianka: Galaretki zalej 500ml wrzątku, wymieszaj a następnie lekko ochłodź. Mleko ubij z cukrem a następnie stopniowo wlewaj galaretki. Pianką posmaruj biszkopt, wstaw na min 2 godziny do lodówki.

ZUPA ZMIENIACZANA Z MLEKIEM SOJOWYM

Składniki:
300 g ugotowanych I obranych ziemniaków
1 cebula
100 ml bulionu warzywnego
Łyżeczka rozmaryny
Pieprz biały, sól
250 ml mleka sojowego
Łyżka masła
Garść kiełków sojowych
Świeża kolendra

Przygotowanie:
Do blendera wrzuć ziemniaki, pokrojoną cebulę, przyprawy bulion. Miksuj. Pomału wlewaj mleko sojowe. Miksuj aż uzyskasz gładką masę. Zupę przygrzej, podawaj posypaną świeżą kolendrą i kiełkami sojowymi.

CHRUPIĄCE UDKA Z KURCZAKA MARYNOWANE W MLEKU

Składniki:
6 udek z kurczaka przekrojonych na pół
1,5 litra mleka 3,2%
5 g soli
5 g ostrej papryki
5 g czosnku granulowanego
Szczypta pieprzu
Szczypta pieprzu Cayenne
1 jajo
100 ml mleka

Przygotowanie:
Nóżki kurczaka zalej mlekiem, dodaj sól, paprykę, czosnek pieprz, wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Następie przełóż udka do garnka, zalej je mlekiem z marynaty i gotuj przez około 20/25 minut. Ostudź. Udka na początku zamocz w jajku i mleku a następnie obtaczając w mące wymieszanej z Cayenne. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.

ZUPA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
150 g długiego makaronu o zupy
2 łodygi trawy cytrynowej
150 g piersi z kurczaka
Drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
500 ml mleka kokosowego
2 pokrojone papryczki Chili
2 łyżki sosu sojowego
Pół łyżeczki curry w proszki
Sól/pieprz
Sok z limonki
Świeża kolendra łyżka oleju
Łyżka cukru

Przygotowanie:
Makaron ugotuj i ostudź. Kurczaka pokrój na cienkie paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebule, Chili, pokrojoną trawę cytrynową, czosnek, smaż przez chwile. Zalej to bulionem i mlekiem kokosowym, gotuj 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzuć kurczaka, sos sojowy, curry, cukier. Gotuj przez 10 minut. Zupę podawaj z makaronem i świeżą kolendrą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0