Materiał promocyjny

Kuchnia mistrzów

Pomidory, koper włoski i bazylia... Mamy co zawdzięczać Królowej Bonie. Pasty, pizze i risotta - kuchnia włoska to niekończąca się inspiracja. Świeże lokalne produkty, dużo warzyw i owoców, sery, wino i prostota. Nic dziwnego, że Tomasz Łapanowski i Grzegorz Jakubiak lubią sięgać po przepisy włoskiej kuchni.

Sałatka z pieczonymi gruszkami i kozim serem

Składniki:

kromka dobrego chleba

kozi serek np. camembert

mała gruszka

mała garść orzechów laskowych

kilka winogron

garść rukoli i roszponki (ew. radichio)

1 łyżka miodu spadziowego

1 łyżeczka musztardy francuskiej

4 łyżki oliwy

kilka kropel soku z cytryny

pieprz

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w płatki. Pieczywo skrapiamy oliwą i przykrywamy plasterkami gruszek i koziego sera. Opiekamy w towarzystwie orzechów laskowych do lekkiego zbrązowienia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą (jeśli chcemy, by sałatka była lekko pikantna możemy też dodać posiekany czosnek). Liście delikatnie łączymy z sosem. Podajemy połówki winogron. Przekrojone na pół grzanki stawiamy na sztorc i całość posypujemy pieczonymi orzechami laskowymi.

Risotto z pęczaka, pieczona dynia, rydze i szpinak

Składniki:

3 szklanki pęczaku

2 szklanki wywaru warzywnego

1/4 małej dyni

garść rydzów

garść szpinaku

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki oliwy

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 cebuli

70 g lazura

70 g twardego sera – np. Bursztyn lub Cesarski

ew. mały pomidor

natka pietruszki

bazylia

Przygotowanie:

Spinacz myjemy i rwiemy na drobne kawałki, grzyby kroimy na pół, dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dla lepszego smaku dynię warto przyprawić, polać oliwą i zapiec – dodajemy ją wtedy na sam koniec. Cebulę siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pęczak i chwilę smażymy. Następnie kaszkę podlewamy częścią wywaru i systematycznie mieszamy, aż się ugotuje i wsiąknie cały płyn. Zależy nam na sprężystej, chrupkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę - smażymy grzyby ok. 8 minut, dodajemy szpinak i na końcu posiekane pomidory – lekko doprawiamy. Łączymy kaszkę z zawartością patelni, dodajemy śmietanę i rozdrobnione sery… jeszcze zioła i gotowe. Serwujemy z lekką sałatą ze świeżych liści i orzechów, w jesienny wieczór z lampką czerwonego wina.

Vietello tonnato

Składniki:

2 polędwiczki cielęce

kilka gałązek rozmarynu

4 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

kilka kropel soku z cytryny

1 puszki tuńczyka w sosie własnym

kilka kaparów wedle uznania

200 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Cielęcinę natrzeć solą, pieprzę, rozbitymi w moździerzu dwoma ząbkami czosnku z rozmarynem – odstawić na godzinę do lodówki. Tuńczyka zmiksować na gładką masę z pozostałym czosnkiem i kaparami, wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny. Polędwiczki obsmażyć delikatnie z każdej strony na patelni i wlać wino, chwilę dusić ciągle obracając. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia, a następnie zawinąć w folię spożywczą i porządnie schłodzić. Podawać wykrojone w plastry i polane sosem.

Gnocchi z pesto i …

Składniki:

400 g ziemniaków

75 g mąki plus mąka na stolnicy

1 jajko lub samo żółtko (jak kto woli)

3-4 łyżeczki zielonego lub czerwonego Pesto

100 g kindziuka

2 ząbki czosnku

garść pomidorków cherry

garść rukoli

2 łyżki świeżo startego sera Cezar lub Bursztyn

80 g masła

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę i zagniatamy z mąką, jajkiem i Pesto (nada koloru i aromatu). Ugniatamy nieduże wałeczki i kroimy je na kluski. Na małej części masła smażymy na głębokiej patelni posiekany czosnek i kindziuk, a następnie go odstawiamy. W tym czasie gotujemy w dużej ilości wody gnocchi i dodajemy je (bez wody) do kindziuka. Lekko przesmażamy dodając pokrojone na pół pomidorki oraz połowę rukoli. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę masła. Podajemy z tartym serem i resztą rukoli.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości