Pomidory, koper włoski i bazylia... Mamy co zawdzięczać Królowej Bonie. Pasty, pizze i risotta - kuchnia włoska to niekończąca się inspiracja. Świeże lokalne produkty, dużo warzyw i owoców, sery, wino i prostota. Nic dziwnego, że Tomasz Łapanowski i Grzegorz Jakubiak lubią sięgać po przepisy włoskiej kuchni.Sałatka z pieczonymi gruszkami i kozim serem
Składniki:
kromka dobrego chleba
kozi serek np. camembert
mała gruszka
mała garść orzechów laskowych
kilka winogron
garść rukoli i roszponki (ew. radichio)
1 łyżka miodu spadziowego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
4 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny
pieprz
Przygotowanie:
Gruszkę kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w płatki. Pieczywo skrapiamy oliwą i przykrywamy plasterkami gruszek i koziego sera. Opiekamy w towarzystwie orzechów laskowych do lekkiego zbrązowienia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą (jeśli chcemy, by sałatka była lekko pikantna możemy też dodać posiekany czosnek). Liście delikatnie łączymy z sosem. Podajemy połówki winogron. Przekrojone na pół grzanki stawiamy na sztorc i całość posypujemy pieczonymi orzechami laskowymi.
Risotto z pęczaka, pieczona dynia, rydze i szpinak
Składniki:
3 szklanki pęczaku
2 szklanki wywaru warzywnego
1/4 małej dyni
garść rydzów
garść szpinaku
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebuli
70 g lazura
70 g twardego sera – np. Bursztyn lub Cesarski
ew. mały pomidor
natka pietruszki
bazylia
Przygotowanie:
Spinacz myjemy i rwiemy na drobne kawałki, grzyby kroimy na pół, dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dla lepszego smaku dynię warto przyprawić, polać oliwą i zapiec – dodajemy ją wtedy na sam koniec. Cebulę siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pęczak i chwilę smażymy. Następnie kaszkę podlewamy częścią wywaru i systematycznie mieszamy, aż się ugotuje i wsiąknie cały płyn. Zależy nam na sprężystej, chrupkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę - smażymy grzyby ok. 8 minut, dodajemy szpinak i na końcu posiekane pomidory – lekko doprawiamy. Łączymy kaszkę z zawartością patelni, dodajemy śmietanę i rozdrobnione sery… jeszcze zioła i gotowe. Serwujemy z lekką sałatą ze świeżych liści i orzechów, w jesienny wieczór z lampką czerwonego wina.
Vietello tonnato
Składniki:
2 polędwiczki cielęce
kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
1 puszki tuńczyka w sosie własnym
kilka kaparów wedle uznania
200 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Cielęcinę natrzeć solą, pieprzę, rozbitymi w moździerzu dwoma ząbkami czosnku z rozmarynem – odstawić na godzinę do lodówki. Tuńczyka zmiksować na gładką masę z pozostałym czosnkiem i kaparami, wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny. Polędwiczki obsmażyć delikatnie z każdej strony na patelni i wlać wino, chwilę dusić ciągle obracając. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia, a następnie zawinąć w folię spożywczą i porządnie schłodzić. Podawać wykrojone w plastry i polane sosem.
Gnocchi z pesto i …
Składniki:
400 g ziemniaków
75 g mąki plus mąka na stolnicy
1 jajko lub samo żółtko (jak kto woli)
3-4 łyżeczki zielonego lub czerwonego Pesto
100 g kindziuka
2 ząbki czosnku
garść pomidorków cherry
garść rukoli
2 łyżki świeżo startego sera Cezar lub Bursztyn
80 g masła
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę i zagniatamy z mąką, jajkiem i Pesto (nada koloru i aromatu). Ugniatamy nieduże wałeczki i kroimy je na kluski. Na małej części masła smażymy na głębokiej patelni posiekany czosnek i kindziuk, a następnie go odstawiamy. W tym czasie gotujemy w dużej ilości wody gnocchi i dodajemy je (bez wody) do kindziuka. Lekko przesmażamy dodając pokrojone na pół pomidorki oraz połowę rukoli. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę masła. Podajemy z tartym serem i resztą rukoli.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"