Materiał promocyjny

Kuchnia miodowa

Złocisty, w wielu odmianach, prawdziwy pszczeli mód. Posiada składniki odżywcze, które pozwolą utrzymać organizm w dobrej kondycji. W Dzień Dobry TVN, w kuchni Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło, przepisy na potrawy z odrobiną miodu.

Tofu z bakłażanem zapiekane w sosie miodowym

Składniki:

1 duży bakłażan

1 kostka tofu (170 g)

świeża ostra papryczka do smaku (jeśli nie lubimy ostrego pomijamy)

3 ząbki czosnku

sos miodowy:

1 szklanki sosu sojowego

1 szklanki oleju ryżowego

4 łyżki miodu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

sok z jednej cytryny

2 czubate łyżeczki przyprawy pięć smaków

sól do smaku

cytryna

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy trzepaczką wszystkie składniki sosu. Bakłażana kroimy w dużą kostkę ( o boku 2-3 cm ). Tofu kroimy w plastry. Papryczkę drobno szatkujemy. Czosnek obieramy i miażdżymy np. dużym nożem. Całość przekładamy do miski z sosem miodowym i dokładnie obtaczamy w nim wszystkie składniki. Warzywa z tofu przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, tak aby powstała warstwa maksymalnie 3-4 cm. Zalewamy pozostałym sosem. Przykrywamy i pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Podajemy z ryżem, i odrobiną soku z cytryny.

Tarta tatin z cebulą

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka masła

5-6 średnich cebuli

2 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka rozmarynu, lub jedna gałązka świeżego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obcinamy z góry, z dołu i przecinamy na pół. Z każdej cebuli powinniśmy uzyskać dwa bardzo grube talarki. Układamy je na patelni z rozpuszczonym masłem i oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, rozmaryn, miód, sól i pieprz do smaku. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym gazie, aż cebula będzie miękka. Jeśli posiadamy patelnię z odkręcaną rączką to możemy ciasto francuskie rozłożyć bezpośrednio na wystudzoną patelnię z cebulą. Jeśli nie, musimy przełożyć ostrożnie cebulę na formę do tarty. Na wierzch kładziemy ciasto francuskie. Nadmiar odcinamy dociskając wałkiem do rantu patelni, lub formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z termoobiegiem. Pieczemy na złoty kolor, około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Po ostygnięciu przekładamy tartę, tak aby krążki cebulowe znalazły się u góry. Podajemy z sałatką ze szpinaku.

Lody bananowo-cytrynowo-miodowe

Składniki;

6 bardzo dojrzałych bananów

3 łyżki miodu akacjowego, lipowego

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy do szczelnego plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce. W dużym robocie kuchennym, takim z obrotowym ostrzem mielimy zamrożone banany. Baza naszych lodów po zmieleniu powinna przypominać budyń. Dodajemy do niej miód i sok z cytryny. Miksujemy wszystko jeszcze raz i podajemy. Możemy też wstawić do zamrażarki, jeśli zrobiliśmy je wcześniej. Konsystencja lodów jest jednak najlepsza zaraz po zrobieniu.

Sałatka z młodego szpinaku z miodowym winegret

Składniki:

200 g młodych listków szpinaku

1 czerwona papryka

1 zielony ogórek

3 pomidory

100 g greckiej twardej fety

garść zielonych oliwek

garść czarnych oliwek

miodowy winegret:

1 szklanki miodu

sok z jednej cytryny

1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Paprykę, ogórek, pomidory, i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy ze szpinakiem i dodajemy oliwki. Całość tuż przed podaniem polewamy dresingiem: Miód, oliwę, sok z cytryny i musztardę mieszamy potrząsając w zamkniętym słoiku. Po chwili powstanie emulsja, czyli nasz miodowy sos. Podajemy z czosnkowymi grzankami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości