Przepisy kulinarne

Kuchnia miodowa - przepisy

Beata Kartowicz wraz z córką Anną przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z dodatkiem miodu: makaron linguine z warzywami i miodem, sałatkę z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette i grillowanego kurczaka z wyśmienitym sosem jogurtowo– miodowo– musztardowym.

Sałatka z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette

Składniki:


Camembet lub brie 160 g


Miód 50 ml


Ocet z wina czerwonego 50 ml


Oliwa z oliwek 100 ml


Sok z pomarańczy 2 łyżki


Sezam 1 łyżka


Winogrono białe 200 g


Figi świeże, 8 sztuki


Orzechy włoskie 1 szklanki


Mieszanka sałat 300 g



Przygotowanie:


Wymieszaj miód z octem, oliwą, sok pomarańczowy i makiem. Na talerzu ułóż umyte winogrono, figi, orzechy oraz sałatę oraz pokrojony ser camembert. Sałatę polać przygotowanym, dobrze wstrząśniętym dressingiem.



Makaron linguine z warzywami i miodem

Składniki:


Oliwa z oliwek 1 1 łyżki


Masło 1 1 łyżki


Brokuł świeży 200 g


Czosnek 2 ząbki


Pomidory bez skórki i pestek 2 sztuki


Cukinia 200 g


Marchew 100 g


Miód 50 g


Sok z cytryny 50 ml


Bazylia suszona


Oregano suszone


Makaron linguine ugotowany 200 g


Parmezan


Sól, pieprz



Przygotowanie:


W szerokim garnku rozgrzać masło z oliwę. Dodaj ugotowane brokuły i czosnek. Smaż przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory, cukinię i marchewkę, miód, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 4 minuty. Dodaj ugotowany makaron. Posyp parmezanem i ziołami. Można podawać zimne lub o temperaturze pokojowej.



Kurczak grillowany na sałatach z wyśmienitym sosem jogurtowo – miodowo – musztardowym

Składniki:


Pierś z kurczaka 4 a 130 g


Sałata lodowa 1 główka (duża)


Ananas świeży 1 sztuka


Kiwi 6 sztuk


Ogórek zielony 300 g


Miód 125 g


Jogurt naturalny 300 g


Musztarda francuska 50 g


Koperek 1 pęczek


Migdały prażone 50 g


Sól, pieprz



Przygotowanie:


Piersi z kurczaka przyprawić, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu Usmażyć na patelni grillowej. Kiedy ostygną pokroić w paski. Warzywa umyć. Ananasa obkroić. Kiwi obrać. Wszystko pokroić w plasterki. Sałatę rozdrobnić. Przygotować dressing: jogurt, miód, musztardę wymieszać, przyprawić do smaku. Na talerzy rozłożyć na sałacie owoce, polać przygotowanym dressingiem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałów.



Przepisy autorstwa Beata Kartowicz.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0