Materiał promocyjny

Kuchnia miłości, czyli jak rozkochać w sobie kobietę

"Przez żołądek do serca" przekonał się o tym kucharz Tomasz Jakubiak, który swoją ukochaną Monikę zdobył "smakami miłości". Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które zmiękczą serce każdej kobiety. Zdaniem naszego kucharza, kuchnia miłości musi być lekka, kolorowa i z każdym kęsem powodować orgazm podniebienia.

Pościelowe Tiramisu

Składniki:

250 g serka mascarpone

2 żółtka

1 szklanki cukru pudru

50 ml amaretto

2 łyżki owoców pokrojonych w drobną kostkę najlepiej sezonowych i niezbyt mokrych

okrągłe biszkopty (3 na jedno mini tiramisu)

garść ulubionych krówek ciągutek

łyżka masła

100 ml śmietany 30%

50 ml dobrego koniaku

budyń waniliowy (odrobina jeżeli sos będzie za mało gęsty)

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem tak aby zrobiły się lekko puszyste, następnie dodaj mascarpone i dalej ucieraj. Ważne, by mascarpone było zimne i, by zbyt długo nie ucierać. Na koniec dodaj amaretto i wstaw do lodówki na 2 godz. W rondlu rozpuść masło i dodaj krówki, cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się rozpuszczą, dodaj śmietanę i zredukuj do gęstości. Przed podaniem biszkopty zamocz do połowy w kawie i na 3 minuty odłóż na bok. Na talerzu rozlej sos, wedle fantazji, połóż biszkopt, a na nim mascarpone i powtórz to dwukrotnie. Udekoruj np. maliną lub truskawką.

Bezowe trio!

Składniki:

6 białek

30 dkg cukru pudru

opakowanie cukru wanilinowy

sok z pół cytryny lub limonki

2 łyżki pokruszonych płatków migdałów

tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej

pół szklanki śmietany 30%

1 szklanki śmietany 36%

łyżeczka soku z cytryny

pół szklanki śmietany 36%

ekstrakt migdałowy

opakowanie cukru waniliowego

10 dkg tłustego twarogu

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z limonki

Kawałek korzenia imbiru

1 kiwi lub dojrzałe mango

2 szklanki mrożonych truskawek

sok z jednej cytryny

łyżka cukru

kieliszek zmrożonego szampana z owocami w środku

Przygotowanie:

W rondlu zagotować 150 ml wody z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny aż zgęstnieje. Białka ubijamy na sztywno i wlewamy do nich bardzo wolnym strumieniem gęsty syrop. Ubijamy jeszcze chwilę, aż masa ostygnie. Na koniec dodaj migdały i wszystko przełóż do rękawa cukierniczego (takie amatorskie rękawy dostępne są w każdym większym sklepie). Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego wyciśnij rozety. Wstaw do piekarnika na 120-130 stopni i susz przez około 40 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i lekko uchyl, niech bezy stygną.

Mus czekoladowy

Śmietanę doprowadź do wrzenia odstaw i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki aż będzie zimna. Następnie dodaj ubitą śmietanę i pokruszoną jedną upieczoną bezę. Wstaw do lodówki.

Bita śmietana

Śmietanę ubij, dodaj cukier i ekstrakt migdałowy, wstaw do lodówki.

Owocowy twaróg

Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem z limonki, imbirem i cukrem waniliowym.

Sos truskawkowy

Na mały ogień postaw rondel i rozpuść w nim truskawki posypane cukrem aż zgęstnieje. Przetrzyj przez sito do miseczki i dopraw cytryną.

Faza końcowa:

Bezy przetnij w poprzek i każdą napełnij za pomocą rękawa innym nadzieniem. Podaj na truskawkowym sosie z kieliszkiem szampana.

Łosoś z salsą owocową i pietruszkowym chrustem

Składniki:

2 steki z łososia po 120 g

sok z jednej limonki

łyżeczka kardamonu

łyżeczka oliwy z oliwek

łyżeczka posiekanej kolendry

kawałek mango pokrojony w drobna kostkę

łyżka posiekanego kiwi

łyżka posiekanych truskawek

kawałek korzenia imbiru

pestki z połowy granatu bez soku

łyżeczka cukru brązowego

sok z połowy pomarańcza

pietruszka

olej do smażenia

sól morska

Przygotowanie:

Zamarynuj steki z wyżej wymienionych przyprawach ale zostaw połowę soku z limonki. Odstaw do lodówki na minimum 1 godz. Sok z pomarańczy i limonki wstaw na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje. Owoce wymieszaj i dodaj zimny sok z garnka. Pietruszkę za pomocą obieraczki przerób na długie cienki plastry. Smaż w głębokim oleju, odciśnij na papierze z tłuszczu i dopraw solą. Łososia piecz w papierze pergaminowym około 15 minut i podaj z salsą i chrustem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości