"Przez żołądek do serca" przekonał się o tym kucharz Tomasz Jakubiak, który swoją ukochaną Monikę zdobył "smakami miłości". Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które zmiękczą serce każdej kobiety. Zdaniem naszego kucharza, kuchnia miłości musi być lekka, kolorowa i z każdym kęsem powodować orgazm podniebienia.Pościelowe Tiramisu
Składniki:
250 g serka mascarpone
2 żółtka
1 szklanki cukru pudru
50 ml amaretto
2 łyżki owoców pokrojonych w drobną kostkę najlepiej sezonowych i niezbyt mokrych
okrągłe biszkopty (3 na jedno mini tiramisu)
garść ulubionych krówek ciągutek
łyżka masła
100 ml śmietany 30%
50 ml dobrego koniaku
budyń waniliowy (odrobina jeżeli sos będzie za mało gęsty)
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem tak aby zrobiły się lekko puszyste, następnie dodaj mascarpone i dalej ucieraj. Ważne, by mascarpone było zimne i, by zbyt długo nie ucierać. Na koniec dodaj amaretto i wstaw do lodówki na 2 godz. W rondlu rozpuść masło i dodaj krówki, cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się rozpuszczą, dodaj śmietanę i zredukuj do gęstości. Przed podaniem biszkopty zamocz do połowy w kawie i na 3 minuty odłóż na bok. Na talerzu rozlej sos, wedle fantazji, połóż biszkopt, a na nim mascarpone i powtórz to dwukrotnie. Udekoruj np. maliną lub truskawką.
Bezowe trio!
Składniki:
6 białek
30 dkg cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowy
sok z pół cytryny lub limonki
2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej
pół szklanki śmietany 30%
1 szklanki śmietany 36%
łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki śmietany 36%
ekstrakt migdałowy
opakowanie cukru waniliowego
10 dkg tłustego twarogu
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z limonki
Kawałek korzenia imbiru
1 kiwi lub dojrzałe mango
2 szklanki mrożonych truskawek
sok z jednej cytryny
łyżka cukru
kieliszek zmrożonego szampana z owocami w środku
Przygotowanie:
W rondlu zagotować 150 ml wody z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny aż zgęstnieje. Białka ubijamy na sztywno i wlewamy do nich bardzo wolnym strumieniem gęsty syrop. Ubijamy jeszcze chwilę, aż masa ostygnie. Na koniec dodaj migdały i wszystko przełóż do rękawa cukierniczego (takie amatorskie rękawy dostępne są w każdym większym sklepie). Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego wyciśnij rozety. Wstaw do piekarnika na 120-130 stopni i susz przez około 40 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i lekko uchyl, niech bezy stygną.
Mus czekoladowy
Śmietanę doprowadź do wrzenia odstaw i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki aż będzie zimna. Następnie dodaj ubitą śmietanę i pokruszoną jedną upieczoną bezę. Wstaw do lodówki.
Bita śmietana
Śmietanę ubij, dodaj cukier i ekstrakt migdałowy, wstaw do lodówki.
Owocowy twaróg
Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem z limonki, imbirem i cukrem waniliowym.
Sos truskawkowy
Na mały ogień postaw rondel i rozpuść w nim truskawki posypane cukrem aż zgęstnieje. Przetrzyj przez sito do miseczki i dopraw cytryną.
Faza końcowa:
Bezy przetnij w poprzek i każdą napełnij za pomocą rękawa innym nadzieniem. Podaj na truskawkowym sosie z kieliszkiem szampana.
Łosoś z salsą owocową i pietruszkowym chrustem
Składniki:
2 steki z łososia po 120 g
sok z jednej limonki
łyżeczka kardamonu
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka posiekanej kolendry
kawałek mango pokrojony w drobna kostkę
łyżka posiekanego kiwi
łyżka posiekanych truskawek
kawałek korzenia imbiru
pestki z połowy granatu bez soku
łyżeczka cukru brązowego
sok z połowy pomarańcza
pietruszka
olej do smażenia
sól morska
Przygotowanie:
Zamarynuj steki z wyżej wymienionych przyprawach ale zostaw połowę soku z limonki. Odstaw do lodówki na minimum 1 godz. Sok z pomarańczy i limonki wstaw na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje. Owoce wymieszaj i dodaj zimny sok z garnka. Pietruszkę za pomocą obieraczki przerób na długie cienki plastry. Smaż w głębokim oleju, odciśnij na papierze z tłuszczu i dopraw solą. Łososia piecz w papierze pergaminowym około 15 minut i podaj z salsą i chrustem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"