Kuchnia meksykańska - przepisy.

Kuchnia meksykańska
Fot. Thomas Barwick/ Getty Images
Sprawdź, jak przyrządzić czekoladowo-papryczkowy sos mole poblano, prawdziwe meksykańskie burrito, guacamole i niezbędną do wielu dań tortillę. Wypróbuj najlepsze przepisy kuchni meksykańskiej.

Kuchnia meksykańska opiera się na charakterystycznych roślinach uprawianych w tamtych stronach, czyli na kukurydzy, fasoli i papryce chili. Do wielu potraw dodaje się specjalne placki - tortille. Najbardziej znane dania kuchni Meksyku to burrito, nachos, ceviche i guacamole.

  • Najpopularniejsze przepisy - kuchnia meksykańska
    • Kuchnia meksykańska - przepisy na dania mniej znane

      Najpopularniejsze przepisy - kuchnia meksykańska

      Tortilla jest plackiem kukurydzianym lub pszennym wykorzystywanym jako baza do kilku dań kuchni meksykańskiej. Do tacos przyrządza się tortille z mąki kukurydzianej, a do burrito - z pszennej. Quesadilla to dwie tortille z roztopionym serem pomiędzy nimi. Wykorzystanie tortilli w kuchni Meksyku jest właściwie nieograniczone.

      Zobacz też: 

      Przepis na potrawkę meksykańską – z kurczakiem czy z mięsem mielonym?

      Przepis kuchni meksykańskiej na tortillę - składniki:

      · 4 filiżanki mąki,

      · 1 łyżeczka soli,

      · 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

      · 2 łyżki smalcu,

      · 1,5 filiżanki wody.

      Przepis kuchni meksykańskiej na tortillę

      Mieszamy w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy smalec i wyrabiamy ręką. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy aż do połączenia składników. Wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Dzielimy ciasto na 24 kulki. Wałkujemy je i smażymy pojedynczo na średnio rozgrzanej patelni.

      Przepis kuchni meksykańskiej na burrito - składniki:

      · fasola (w tym przepisie korzystamy z fasoli z puszki),

      · ząbek czosnku,

      · pszenna tortilla,

      · 1/2 łyżeczki kuminu,

      · 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili,

      · sok z 1/2 limonki,

      · mięso mielone (wołowe),

      · cebula,

      · ew. ugotowany ryż,

      · ew. ser asadero (lub inny topiący się),

      · 2 łyżki oliwy,

      · pieprz i sól.

      Przepis kuchni meksykańskiej na burrito

      Najpierw robimy sos z fasoli. Podsmażamy obrany ząbek czosnku aż się zrumieni, następnie zgniatamy na patelni widelcem. Dodajemy puszkę fasoli, kumin, chili, sól i gotujemy przez 5 minut. Ugniatamy fasolę praską do ziemniaków (nie musi być dokładnie) i dodajemy sok z limonki.

      Szklimy cebulę na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pastę z fasoli. Nakładamy na tortillę, posypujemy serem i zawijamy placek.

      Na koniec grillujemy zwiniętą tortillę na patelni do grillowania lub podgrzewamy na parze, aby ją zmiękczyć.

      Amerykańska wersja burrito jest większa i zawiera więcej różnych składników. Burrito z tego przepisu bardziej przypomina takie, jakie można zjeść w Meksyku. Aby to była prawdziwa meksykańska potrawa, tortilla musi być też mała i cienka.

      Przepis kuchni meksykańskiej na guacamole - składniki:

      · 2 świeże, dojrzałe awokado (nie mogą być ani za miękkie, ani za twarde, ogonek powinen się od nich odczepiać bez trudu),

      · posiekany pęczek kolendry,

      · 1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę,

      · 2 łyżeczki soku z limonki,

      · sól,

      · 1 pomidor pokrojony w kostkę,

      · ew. 1 papryczka jalapeno.

      Przepis kuchni meksykańskiej na guacamole

      Awokado przekrajamy na pół, łyżeczką wyjmujemy pestkę i miąższ. Rozdrabniamy awokado w moździerzu. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

      Guacamole najczęściej podaje się z nachosami, czyli małymi kawałkami tortilli pokrytymi stopionym serem i podpieczonymi w piekarniku.

      Zobacz też: Burrito wegetariańskie nie różni się zbytnio od wege burrito

      Kuchnia meksykańska - przepisy na dania mniej znane

      Mole poblano to potrawa narodowa kuchni meksykańskiej. Oznacza rodzaj sosu zrobionego z połączenia papryczek chili i czekolady. Nazwą mole poblano określa się we współczesnym Meksyku także inne sosy, m.in. guacamole.

      Przepis kuchni meksykańskiej na sos mole poblano - składniki:

      · 1 mały pomidor,

      · 2 średnie miechunki pomidorowe,

      · 1 cebula pokrojona w plasterki,

      · 1 posiekany ząbek czosnku,

      · 230 ml oliwy w oliwek,

      · 5 papryczek ancho (suszona papryka poblano),

      · 2 zmielone liście laurowe,

      · pół szklanki blanszowanych migdałów,

      · 3 łyżki pestek dyni,

      · 1 łyżka sezamu,

      · 1/4 szklanki rodzynek,

      · 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu,

      · 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,

      · 1/4 łyżeczki mielonych goździków,

      · 1/4 łyżeczki mielonego anyżu,

      · 1/4 łyżeczki oregano,

      · 1/4 łyżeczki tymianku,

      · 1/4 łyżeczki cynamonu,

      · 1,5 łyżeczki soli,

      · pieprz.

      Przepis kuchni meksykańskiej na sos mole poblano

      Papryczki przecinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i trzon. Ziarenka zachowujemy. Wkładamy papryki do 2 szklanek wrzątku. Wodę później wykorzystamy.

      Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek, po minucie dodajemy przyprawy i łyżkę pestek chili. Na mniejszym ogniu podsmażamy 3 minuty.

      Mielimy migdały, sezam, pestki dyni na mąkę. Mielimy też rodzynki i odsączoną paprykę. Dodajemy do smażenia razem z pozostałymi składnikami. Dusimy całość 10-15 minut.

      Blendujemy i ewentualnie dodajemy wodę z namoczonych papryk.

      Sos mole poblano pasuje do ugotowanego kurczaka, posypanego świeżą kolendrą.

      W lodówce można go przechowywać długo - nawet dwa tygodnie.

      Resztki sosu wykorzystuje się np. do przyrządzenia innego typowego dania, z którego słynie kuchnia meksykańska - enchiladas.

      Przepis kuchni meksykańskiej na enchiladas - składniki:

      · 12 kukurydzianych tortilli,

      · sos mole poblano,

      · 1 cebula,

      · 300 g pokrojonego w kostkę i ugotowanego kurczaka,

      · 1 szklanka tartego sera.

      Smażymy tortille przez chwilę na oleju, aby zmiękły. Nakładamy na nie sos mole poblano i farsz, czyli cebulę, kurczaka i ser.

      Zawijamy wszystkie tortille, układamy obok siebie, polewamy sosem, posypujemy serem i cebulą i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut pod folią.

      Zobacz też: Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem – smaczne i szybkie danie

      Bibliografia:

      http://www.foodrepublic.com/recipes/mole-poblano-recipe-2/

      http://www.mexican-authentic-recipes.com/beef-beef_burrito.html

      https://www.allrecipes.com/recipe/220642/quick-and-easy-refried-beans/

      Zobacz film: Kuchnia meksykańska. Źródło: Dzień Dobry TVN

      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości