Przepisy kulinarne

Kuchnia meksykańska

Weronika Wójcik i Krzysztof Stelmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali potrawy kuchni meksykańskiej: taco, quesadilla i burrito. Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie.

Guacamole

Składniki:
2 dojrzałe awokado
Ząbek czosnku
Limonka
1 papryczka chili
Sól
Pieprz

Awokado ucieramy widelcem lub miksujemy. Bardzo drobno siekamy papryczkę chili i czosnek. Skrapiamy wyciśniętą limonką. Doprawiany solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Salsa fresca
Składniki:
3 duże pomidory
Garść kolendry świeżej
Papryczka chili
Cebula
Pieprz
Sól

Pomidory kroimy w drobną kostkę lub miksujemy grubo. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę, cebulkę i papryczkę chili. Doprawiany do smaku.

Taco
Składniki na jedną porcję:
3 placki kukurydziane miękkie
Guacamole wg podanego przepisu
20 dkg polędwicy wieprzowej lub pierś z kurczaka
Sałata lodowa
Cebula
Salsa fresca lub śmietana kwaśna
Kolendra do dekoracji
Ćwiartka limonki

Mięso pokrojone w kawałeczki i doprawione smażymy na patelni. Placki kukurydziane podgrzewamy krótko na suchej patelni lub w piekarniku, później ciepłe smarujemy je guacamole. Nakładamy porcję mięsa na środek każdego placka. Składany na pół i lekko podsmażamy placki. Dodajemy sałatę posiekaną, cebulkę. Polewamy wybraną salsą i posypujemy świeżą kolendrą. Przed jedzeniem skrapiamy limonką.

Quesadilla kurczak
Składniki:
Tortilla pszenna 30 cm
Ser żółty tarty np. Mozarella
Cebula
Papryka mix kolorów
Pierś z kurczaka
Salsa do wyboru

Smażymy na patelni pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka. Tortillę posypujemy na połowie serem, cebulą, papryką oraz kurczakiem. Składamy i wstawiamy do piekarnika lub smażymy na suchej patelni z dwóch stron aż ser się roztopi. Jemy od razu z wybraną salsą.

Burrito
Składniki:
1 cebula czerwona
Puszka fasoli czerwonej
Puszka kukurydzy
Pomidory krojone w puszce
Papryka świeża mix kolorów
Papryka jalapeno
Kwaśna śmietana
Ser żółty wiórki
0,5kg polędwicy wieprzowej
Tortilla pszenna 30 cm
Sól i pieprz do smaku

Cebulę, fasolę, pokrojoną w kostkę, kukurydzę podsmażamy. Polędwice pokrojoną w paski i doprawiona smażymy na oliwie z oliwek. Łączymy wszystko. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Na tortillę kładziemy ser żółty na środek, jalapeno i nakładamy dwie duże łyżki gulaszu. Można podsmażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Podajemy ze śmietana i salsą do wyboru.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0