Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K. Zapraszamy na maślaną kuchnię Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło. Wypróbuj ich przepisów! Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Masło sklarowane:
Dwie kostki masła rozpuszczamy w garnku na małym gazie. Z wierzchu zdejmujemy pianę. Po pewnym czasie masło przestanie się gotować (wyparuje z niego cała woda), wtedy zdejmujemy je z gazu i odstawiamy na 15 minut. Następnie czysty złotożółty płyn przelewamy do czystego i suchego słoika uważając aby nie wlać razem z nim osadu białkowego z dna garnka.
Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Ma lekko orzechowy aromat i piękny złotożółty kolor. Jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ nie rozkłada się w wysokich temp. W tłuszczach roślinnych podczas podgrzewania wytwarzają się kwasy tłuszczowe trans co sprzyja przyspieszeniu procesów starzenia ludzkiego organizmu. Punkt dymienia np. oleju rzepakowego wynosi 177 stopni, dla oliwy z oliwek 191, dla smalcu 188, dla oleju z pestek winogron 216, a dla masła sklarowanego 256 stopni.
Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K (są to witaminy które wchłaniają się gdy są dostarczone razem z tłuszczem), zawiera kwas masłowy (główny składnik odżywczy dla komórek nabłonka wyściełającego jelito grube.)
Masło oczyszczone było używane również w naszej polskiej kuchni, można sięgnąć do przepisów znanej polskiej autorki książek kulinarnych z dziewiętnastego wieku Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Ciasto śliwkowo-czekoladowe z amarantusem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1/3 szklanki popingu z amarantusa
1/3 szklanki startej na tarce gorzkiej czekolady
¼ szklanki cukru trzcinowego
1/3 kostki masła
ok. 10 śliwek (mrożonych)
olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
Mąkę pszenną razową, poping, startą czekoladę oraz cukier trzcinowy mieszamy w misce. Mieszankę wysypujemy do posmarowanej olejem formy. Wyrównujemy powierzchnię. Następnie na wierzchu układamy cienkie plasterki masła tak, żeby przykryć całość. Na maśle układamy śliwki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na termoobiegu ok. 15-20 minut.
Tarta ze szpinakiem, tofu i serem gruyere
Ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
2 szczypty soli
150 g mąki
farsz:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
250 g świeżego młodego szpinaku
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g tofu
½ szklanki śmietanki 30%
70 g sera gruyere
Przygotowanie:
Masło, wodę, olej i sól wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Naczynie wyjmujemy i wsypujemy mąkę mieszając łyżką. Kulkę ciasta rozpłaszczamy w formie do tarty formując spód i rant. Pieczemy w 180 stopni na złoty kolor. Farsz: Na rozgrzanej oliwie smażymy chwilkę poszatkowany czosnek. Dodajemy dobrze umyty szpinak, gałkę i dusimy około 2-3 minuty. Do całości dodajemy rozkruszone tofu i śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z gazu, dodajemy starty na grubej tarce ser. Całość dokładnie mieszamy i po przestudzeniu rozkładamy na podpieczonym cieście. Tarte pieczemy w temp 200 stopni z termo obiegiem około 20 minut na złocisto brązowy kolor.
Pieczona pietruszka i seler z pesto
Składniki:
4 średnie pietruszki
2 średnie selery
5 cebulek szalotek
1/3 szklanki masła sklarowanego
sól kamienna do smaku
pieprz do smaku
pesto:
100 g parmezanu
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
2 duże garście rukoli
sok z ½ cytryny
ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Każdą pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części. Selery kroimy w plastry o grubości ½ cm. Szalotki kroimy na pół. Całość wrzucamy do miski i mieszamy z solą, pieprzem i masłem sklarowanym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut aż warzywa staną się miękkie i się przyrumienią. Pesto: Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami( lekko podprażonym sezamem na suchej patelni, sokiem z cytryny i oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Upieczone , gorące warzywa polewamy pesto.
Warszawska bułka z pieczarkami
Składniki:
250 g pieczarek
1 duża cebula
¼ kostki masła
sól i pieprz do smaku
bułki paluchy (najlepiej grahamki)
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, a cebulę w cienkie talarki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pieczarki lub cebula się nie przypalają ( wówczas możemy dodać odrobinę wody).Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10-15 minutach farsz powinien być gotowy. Z jednej strony palucha odcinamy małą „ przylepkę” i przez powstałą dziurkę wyjmujemy trochę miękiszu, następnie np. trzonkiem od drewnianej łyżki ugniatamy pozostały miękisz w bułce tak, żeby zrobić dużo miejsca na farsz pieczarkowy. Kieszonkę wypełniamy uduszonymi pieczarkami z cebulą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"