Materiał promocyjny

Kuchnia maślana, czyli dlaczego warto sklarować masło

Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K. Zapraszamy na maślaną kuchnię Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło. Wypróbuj ich przepisów!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Masło sklarowane:

Dwie kostki masła rozpuszczamy w garnku na małym gazie. Z wierzchu zdejmujemy pianę. Po pewnym czasie masło przestanie się gotować (wyparuje z niego cała woda), wtedy zdejmujemy je z gazu i odstawiamy na 15 minut. Następnie czysty złotożółty płyn przelewamy do czystego i suchego słoika uważając aby nie wlać razem z nim osadu białkowego z dna garnka.

Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Ma lekko orzechowy aromat i piękny złotożółty kolor. Jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ nie rozkłada się w wysokich temp. W tłuszczach roślinnych podczas podgrzewania wytwarzają się kwasy tłuszczowe trans co sprzyja przyspieszeniu procesów starzenia ludzkiego organizmu. Punkt dymienia np. oleju rzepakowego wynosi 177 stopni, dla oliwy z oliwek 191, dla smalcu 188, dla oleju z pestek winogron 216, a dla masła sklarowanego 256 stopni.

Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K (są to witaminy które wchłaniają się gdy są dostarczone razem z tłuszczem), zawiera kwas masłowy (główny składnik odżywczy dla komórek nabłonka wyściełającego jelito grube.)

Masło oczyszczone było używane również w naszej polskiej kuchni, można sięgnąć do przepisów znanej polskiej autorki książek kulinarnych z dziewiętnastego wieku Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Ciasto śliwkowo-czekoladowe z amarantusem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1/3 szklanki popingu z amarantusa

1/3 szklanki startej na tarce gorzkiej czekolady

¼ szklanki cukru trzcinowego

1/3 kostki masła

ok. 10 śliwek (mrożonych)

olej do posmarowania formy

Przygotowanie:

Mąkę pszenną razową, poping, startą czekoladę oraz cukier trzcinowy mieszamy w misce. Mieszankę wysypujemy do posmarowanej olejem formy. Wyrównujemy powierzchnię. Następnie na wierzchu układamy cienkie plasterki masła tak, żeby przykryć całość. Na maśle układamy śliwki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na termoobiegu ok. 15-20 minut.

Tarta ze szpinakiem, tofu i serem gruyere

Ciasto:

90 g masła

1 łyżka oleju

3 łyżki wody

2 szczypty soli

150 g mąki

farsz:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

250 g świeżego młodego szpinaku

¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

100 g tofu

½ szklanki śmietanki 30%

70 g sera gruyere

Przygotowanie:

Masło, wodę, olej i sól wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Naczynie wyjmujemy i wsypujemy mąkę mieszając łyżką. Kulkę ciasta rozpłaszczamy w formie do tarty formując spód i rant. Pieczemy w 180 stopni na złoty kolor. Farsz: Na rozgrzanej oliwie smażymy chwilkę poszatkowany czosnek. Dodajemy dobrze umyty szpinak, gałkę i dusimy około 2-3 minuty. Do całości dodajemy rozkruszone tofu i śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z gazu, dodajemy starty na grubej tarce ser. Całość dokładnie mieszamy i po przestudzeniu rozkładamy na podpieczonym cieście. Tarte pieczemy w temp 200 stopni z termo obiegiem około 20 minut na złocisto brązowy kolor.

Pieczona pietruszka i seler z pesto

Składniki:

4 średnie pietruszki

2 średnie selery

5 cebulek szalotek

1/3 szklanki masła sklarowanego

sól kamienna do smaku

pieprz do smaku

pesto:

100 g parmezanu

12 orzechów brazylijskich

6 łyżek sezamu

2 ząbki czosnku

pęczek pietruszki

2 duże garście rukoli

sok z ½ cytryny

ok. 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Każdą pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części. Selery kroimy w plastry o grubości ½ cm. Szalotki kroimy na pół. Całość wrzucamy do miski i mieszamy z solą, pieprzem i masłem sklarowanym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut aż warzywa staną się miękkie i się przyrumienią. Pesto: Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami( lekko podprażonym sezamem na suchej patelni, sokiem z cytryny i oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Upieczone , gorące warzywa polewamy pesto.

Warszawska bułka z pieczarkami

Składniki:

250 g pieczarek

1 duża cebula

¼ kostki masła

sól i pieprz do smaku

bułki paluchy (najlepiej grahamki)

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, a cebulę w cienkie talarki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pieczarki lub cebula się nie przypalają ( wówczas możemy dodać odrobinę wody).Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10-15 minutach farsz powinien być gotowy. Z jednej strony palucha odcinamy małą „ przylepkę” i przez powstałą dziurkę wyjmujemy trochę miękiszu, następnie np. trzonkiem od drewnianej łyżki ugniatamy pozostały miękisz w bułce tak, żeby zrobić dużo miejsca na farsz pieczarkowy. Kieszonkę wypełniamy uduszonymi pieczarkami z cebulą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"