Przepisy kulinarne

Kuchnia marokańska - przepisy

Maroko to zaczarowane miejsce pełne barw i zapachów. Na skrzyżowaniu Europy i Afryki kuchnia marokańska kusi bogactwem smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i pomarańcze pachnące słońcem. Tak, jak w Indiach ryż z curry, tak w Maroko tagine z kuskusem stanowią podstawę diety. Tagine to rodzaj gulaszu. Danie gotuje się długo w glinianym garnku z mnóstwem przypraw. Najlepiej smakuje z gotowaną na parze z bulionu kaszą, sałatką i chlebem.

Grillowana rybka z sałatka z bobu i ciecierzycy

Składniki:


pstrąg, sandacz, kurek lub piotrosz


łyżka kminu rzymskiego


sok z połowy cytryny


3 ząbki czosnku


1 chili


2 łyżeczki świeżej kolendry


5 łyżek oliwy



Przygotowanie:


Rybkę filetujemy i marynujemy przez moment w paście z utartych w moździerzu przypraw. Jeśli mamy sposobność, grillujemy ją nad węglem, by nabrała pysznego dymnego posmaku. Jeśli jednak nie mamy w pobliżu rozżarzonych węgli, patelnia gillowa wystarczy w zupełności.



szklanka ugotowanej ciecierzycy


opakowanie bobu mrożonego ugotowanego al dente i obranego


sok z połowy cytryny


2 ząbki czosnku


pęczek natki pietruszki


5 łyżek oliwy



Przygotowanie:


Warzywa łączymy, dodajemy do nich dressing z siekanej natki z czosnkiem i oliwą. Do takiej sałatki idealnie pasuje sezonowa grillowana papryka, soczewica, pomidorki koktajlowe i fasolka szparagowa. Rybkę serwujemy z sałatką.



Poranna bagietka z miodem i olejem arganowym

Składniki:


1 bagietka


marmolada morelowa


miód - najlepiej tymiankowy


olej arganowy lub z orzechów laskowych


szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy


listki mięty



Tagine z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw

Składniki:


1 cały najlepiej ekologiczny kurczak


3 średnie cebule posiekane w piórka


2 szklanki mixu suszonych owoców (daktyle, morele, rodzynki)


3-4 ząbki czosnku posiekane


1 łyżka miodu


1 łyżeczka imbiru


ćwierć szklanki czarnych oliwek


szczypta szafranu i kurkumy


garść świeżej kolendry, posiekanej


garść świeżej pietruszki, posiekanej


oliwa i masło do smażenia



Marynata:


Po łyżce (mielony kardamon, cynamon, kurkuma, kmin rzymski, pieprz kajeński lub chilli). Kurczaka kroimy na 4-6 kawałków, myjemy i suszymy. Ziarna kminu prażymy na suchej patelni i w moździerzu ucieramy z pozostałymi składnikami marynaty. Nacieramy kurczaka i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na maśle z oliwą przesmażamy kuraka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz świeżych ziół. Zalewamy zimna wodą (tak, by nie do końca były przykryte) i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem dodajemy zioła.



Na sałatkę:


2 szklanki kuskus


pół szklanki bulionu warzywnego


2 czerwone papryki


garść pomidorków cherry


pół kabaczka


2 czerwone cebule


pół główki czosnku


1 papryczka chilli


oliwa z oliwek


świeżo posiekana mięta i kolendra (po łyżeczce)


sok z pół cytryny


garść mieszanki sałata (rukola, endywia, rzymska mała)



Przygotowanie:


Wszystkie warzywa zalewamy lekko oliwą i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż papryki będą mocno przyrumienione. Po upieczeniu papryki zaparzamy w woreczku przez około 10 minut i obieramy ze skórki. Ważne, by zachować płyn, który się zbierze w woreczku. Pozostałe warzywa wyciągamy z pojemnika, w którym były pieczone, a płyn łączymy z płynem z woreczka. Warzywa studzimy i kroimy tak, jak lubimy. Kuskus przekładamy do miski i zalewamy sosem z pieczenia, następnie odstawiamy na 10 minut i mieszamy, jeśli wciąż jest zbyt twardy, to dodajemy bulionu. Gdy kuskus będzie gotowy, doprawiamy i dodajemy kolendrę oraz miętę.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0