Przepisy kulinarne

Kuchnia Marleny de Blasi

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy amerykańską pisarkę, dziennikarkę, dawniej krytyka kulinarnego i konsultantkę w zakresie win, Marlenę de Blasi, która od ponad dwudziestu lat mieszka w Włoszech. I właśnie im poświęca swoje książki. W naszym programie gotowała i mówiła o swojej najnowszej książce "Tysiąc dni w Orvieto".

Makaron z porami w aromatycznych przyprawach

Składniki dla 4 osób:
2 łyżki masła
2 łyżeczki oliwy extra virgin
10-12 porów średnich i dużych
2 łyżeczki ciemnobrązowego cukru
2 szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanki śmietanki kremówki
40 dkg świeżego makaronu typu wstążki
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
laska cynamonu
drobna sól morska

Przygotowanie:
W dużej ciężkiej patelni o grubym dnie na średnim ogniu stop masło z oliwą. Gdy masło się zapieni dodaj pory, posyp je cukrem oraz kilkoma szczyptami soli. Mieszaj dopóki pory nie pokryją się tłuszczem, zmniejsz ogień i smaż dalej pory aż zmiękną i staną się przezroczyste. Cukier pozwoli im się lepiej skarmelizować i przybrać piękny ciemny odcień. Następnie zalej pory 1 szklanki wytrawnej Marsali lub innego białego wina i zwiększ nieco ogień, by zredukować płyn. Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty, dolej kolejną ćwiartkę szklanki wina. Powtarzaj tę czynność aż wykorzystasz całe wino. Dodaj przyprawy oraz śmietankę i doprowadź sos do zgęstnienia. W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem i wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu na około pół minuty. Podawaj na podgrzanych talerzach.

Koktajl ze schłodzonego wina z imbirem

Składniki dla 4 osób:
1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego imbiru
1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego w syropie
4 łyżki syropu z kandyzowanego imbiru
1 szklanki wody
4 wąskie kieliszki do szampana
1 łyżka drobno zmielonego cukru
4 gwiazdki anyżu
butelka dobrze schłodzonego wina musującego

Przygotowanie:
W niewielkiej misce lub w szklance wymieszaj świeży i kandyzowany imbir z syropem imbirowym. Wlej wodę  na spodek i zamocz w nim brzegi kieliszków. Następnie zanurz je w drobnym cukrze i pozostaw do obeschnięcia. Przed podaniem nałóż łyżkę imbirowej mieszanki na dno ocukrzonych kieliszków, do każdego dodaj gwiazdkę anyżu i powoli zalej schłodzonym winem. Nie mieszaj gdyż bąbelki z wina wstrząsną niepotrzebnie syropem. Gdy nadejdzie czas napełnić od nowa kieliszki, syrop, który w nich pozostanie, wystarczy, by nadać winu przyjemny zapach i smak. Dopiero gdy całe wino zostanie wypite można wypić resztę syropu.

Przepisy autorstwa Marleny de Blasi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0